Diari La Veu del País Valencià
Soler adverteix que la Generalitat no acceptarà un nou model de finançament que no incloga la quitança del deute

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha qualificat d'”insult a la intel·ligència” les intencions que aquest dilluns Cristóbal Montoro va traslladar als responsables territorials del PP de no articular una quitança del deute a les autonomies infrafinançades, com és el cas del País Valencià.

El ministre d’Hisenda hauria desestimat aquesta opció després que la setmana passada reconeguera “les insuficiències del sistema de fianançament actual” i, amb això, la necessitat d’introduir-hi canvis i mecanismes nous evitant “greuges entre administracions autonòmiques”.

Davant d’açò, el conseller Soler ha subratllat aquest dimarts que la Generalitat Valenciana no acceptarà cap acord sobre la reforma del sistema de finançament si no inclou una compensació del deute de l’executiu valencià derivada de l’infrafinançament. “La Generalitat no acceptarà cap solució de futur que no passe per solucionar els problemes del passat”, ha remarcat.

Soler ha assenyalat en declaracions als mitjans aquest dimarts que el deute que té País Valencià prové “en part de la corrupció i la mala governança anterior” i que, d’això, “se n’han de fer càrrec els valencians”, però no així del deute generat per anys i anys d’infrafinançament. Per al conseller, el fet que l’estat espanyol vulga que les autonomies assumisquen aquest dèficit “atempta contra el principi d’igualtat entre les persones a l’Estat i és d’una profunditat política de dimensions molt grans”. “No es poden tractar per igual situacions diferents”, ha denunciat Vicent Soler, qui ha afegit, a més, que si els valencians hagueren “tingut el finançament de Galícia, per exemple, segurament ara no tindrien el deute que tenen ara”.

Comparteix

Icona de pantalla completa