Diari La Veu del País Valencià
Agricultura i Sanitat es coordinen per a garantir una producció d’aliments sana, segura i respectuosa

La Comissió de Seguretat Alimentària va aprovar aquest dimarts el Pla de Control Oficial de la Cadena Alimentària 2018, un document que descriu els controls oficials que es duen a terme al País Valencià amb l’objectiu de garantir que els productes destinats al consum humà i animal siguen sans, segurs i tinguen cura del medi ambient. Aquesta comissió està formada per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. A més, hi ha empreses i cooperatives agroalimentàries, sindicats agraris, consumidors i ajuntaments.

Al si d’aquest pla es desenvolupen 34 programes. Per part d’Agricultura n’hi ha 13, que es refereixen al control en la producció primària, l’alimentació animal i la producció ecològica, entre d’altres. Pel que fa a Sanitat, s’incorporen vora 700 professionals amb 21 programes. Aquestos estan distribuïts en cinc blocs: control d’establiments; control de la informació i composició alimentària; control de riscos biològics i químics; campanyes i actuacions especials, i avaluació de l’exposició i caracterització del risc.

Ambdues conselleries treballen de manera coordinada en el control de traçabilitat dels productes hortofrutícoles en tots els establiments. En aquesta línia, la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, va remarcar “l’important treball que s’està duent a terme de manera contínua, conjunta i coordinada” entre les dues conselleries i va recordar que això els va permetre afrontar “al llarg de 2017 algunes situacions d’alerta que en matèria de seguretat alimentària s’han produït en l’àmbit europeu o nacional”.

En la presentació del pla, Cebrián també va destacar la importància d’aquest document “com a instrument per a la consecució dels objectius en matèria de seguretat dels aliments i dels pinsos al llarg de totes les etapes de producció, transformació i distribució, així com el respecte a la salut ambiental.”

El secretari autonòmic de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Narcís Vázquez, va recordar que “l’eficàcia en la protecció de la salut i la seguretat alimentària requereix una actuació coordinada dels distints departaments de la Generalitat implicats, així com la participació activa de l’administració local, els agents econòmics més rellevants del sector i els consumidors”.

En la reunió de dimarts també es va informar sobre el pla normatiu en matèria de seguretat alimentària de 2018, que preveu la posada en marxa del decret aprovat pel Consell el passat desembre sobre la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris, així com la pròxima aprovació del decret sobre foment d’una alimentació saludable i sostenible en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat. A més, es va insistir en la necessitat d’adaptar les estructures i equips d’inspecció i control de veterinaris al nou reglament de la Unió Europea.

Comparteix

Icona de pantalla completa