Podem no desvela el seu vot sobre els horaris comercials i deixa l'acord en suspens

El conseller d'Economia, Rafael Climent, assegura que parlaran "amb qui calga" per a posar el pacte en marxa
/ València
14 febrer 2018 01:00h
Els locals comercials al carrer Colón costen de mitjana 125 euros al mes, segons dades del juny del 2016 de Cushman & Wakefield.

La disputa per arribar a un acord sobre els horaris comercials protagonitza un nou assalt aquest dimecres a les Corts. El PPCV, Ciutadans i Podem van informar aquest dimarts que encara no tenen clara la seua postura en la votació prevista per a hui. Si el PPCV i Cs juguen el seu paper d'oposició i no donen suport a la iniciativa del Consell, recaurà sobre Podem la possibilitat de dur endavant l'acord assolit el passat desembre entre el Conseller d'Economia, Rafa Climent, i el sector comercial. Davant això, el diputat de Podem en les Corts César Jiménez va assenyalar ahir que revelaran la seua postura aquest dimecres.

"Si estem encara definint la posició, és obvi que tenim alguns dubtes", va assenyalar Jiménez, que va remarcar que la proposta "pot suposar un avanç a València però una reculada a Alacant". És precisament en aquesta ciutat on hi ha més desacord. Després de dos anys de negociació, el 4 de desembre es va arribar a una entesa en la qual es fixava que serien 38 dies els festius en què les botigues i comerços podran obrir en les 5 Zones de Gran Afluència Turística (ZGAT) de València ciutat i en tota de la ciutat d'Alacant. 

A final de desembre, el director general de Comerç, Natxo Costa, va assistir al Consell Local de Comerç d'Alacant, on l'equip de govern de la ciutat li va deixar clar que la ciutat és "sobirana" per a "prendre les seues decisions" a l'hora de fixar els horaris d'obertura dels establiments comercials i va rebutjat així que es plantegen "condicions prèvies" per a arribar a un acord. 

L'acord no s'aplicarà aquest diumenge

Per la seua banda, la portaveu adjunta dels populars, Eva Ortiz, va explicar dimarts que abans de la votació de hui el grup parlamentari del PPCV a Les Corts celebrarà una reunió i decidirà la seua posició. Encara que el PPCV és un partit que "aposta per la llibertat horària", Ortiz va insistir que la postura "no està decidida". En la mateixa situació es troba Ciutadans, que va manifestar que l'acord està en suspens.

Davant les reticències de l'oposició i dels seus socis del Botànic, el conseller Climent va demanar "seny" a tots els membres de la cambra perquè la iniciativa isca endavant. Preguntat pels periodistes, el responsable d'Economia no va aclarir si el Consell té un plan B preparat per si les Corts tomben la seua proposta. Sí que va assegurar, però, que parlaran "amb qui calga" per a posar-la en marxa. Segons va explicar Climent, encara que el ple aprovara el document, els nous horaris comercials no entrarien en vigor aquest diumenge perquè, per a publicar-lo al DOGV, cal que passe un temps.

Aquest és un acord "històric" per al conseller que s'ha tancat amb una àmplia participació del sector i els membres de l'Observatori de Comerç, que inclou associacions de consumidors, xicotets comerciants i grans superfície, en conflicte per aquesta qüestió des de feia temps. El dia de la ratificació del pacte, el 29 de desembre, Costa i Climent van informar que la seua intenció era que el document es votara per lectura única i així aplicar-lo el 24 de gener. Tres setmanes després, ni tan sols se sap si la proposta tirarà endavant. 

38 dies festius entre el 15 de juny i Reis

El pacte que es vota a les Corts permet l'obertura al voltant de 38 dies festius en les zones considerades de gran afluència turística (ZGAT) de la ciutat de València i de tota la ciutat d'Alacant. Aquests festius hauran d'estar dins del període comprés entre el 15 de juny i el diumenge de després de Reis. No obstant açò, en aquest període hi haurà algunes excepcions en les quals els comerços romandran tancats, com ara el 24 de juny a Alacant; el 15 d'agost a València, i el dilluns de Pasqua en ambdues ciutats. En cap cas es podrà obrir el dia de Nadal, d'Any Nou, de Reis, l'1 de maig i el 9 d'octubre.

A més de les dues grans ciutats, l'acord inclou Finestrat, Torrevella, Alboraig, l'Alfàs del Pi, Benissa, Oriola costa i el Pilar de la Foradada, mentre que a la resta del territori es podrà obrir 11 dies. A més a més, els festius amb possibilitat d'obertura en zones que no són ZGAT per a 2018 seran: 7 de gener, 18 de març, 1 d'abril, 1 de juliol, 25 de novembre i 2, 8, 16, 23 i 30 de desembre.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next