Diari La Veu del País Valencià
Els vigilants de la desembocadura del Millars denuncien l’abocament de restes d’un desnonament bancari

La guarderia rural del Consorci Gestor del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars ha detectat un nou abocament il·legal dipositat en el marge esquerre del riu, al terme municipal de Borriana (la Plana Baixa). Les deixalles van aparéixer fa poc més d’una setmana “amuntegades” i “ben visibles” al costat de la pista forestal que duu al mirador de la gola sud. Entre la gran quantitat de deixalles d’origen domèstic es va trobar multitud d’informació “de caràcter personal”, com ara cartes d’una oficina bancària, targetes de crèdit i dèbit, cartes procedent d’un jutjat, notificacions de Correus i altres papers de caràcter confidencial.

Aquesta documentació privada estava barrejada entre objectes de caràcter personal: un ordinador, una impressora, carpetes, llibretes, joguets… La guarderia rural del Consorci va posar en coneixement de la Guàrdia Civil de Borriana l’abocament il·legal per contindre “documentació susceptible de vulnerar la Llei de Protecció de Dades de Caràcter Personal”. Una patrulla del Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil de Borriana (SEPRONA) es va presentar al lloc dels fets per a recollir la documentació confidencial i iniciar una investigació. Pocs dies després van descobrir l’origen de l’abocament: es tractaria d’objectes d’un pis desnonat pel banc.

L’empresa encarregada de buidar pisos desnonats, contractada per l’entitat bancària, va subcontractar una altra companyia que seria la responsable final de l’abocament il·legal en aquest paisatge protegit. El Consorci format pels ajuntaments d’Almassora, Borriana, Vila-real, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana ha decidit fer pública ara la notícia una vegada han finalitzat les diligències.

Múltiples denúncies

El Consorci gestor ha tramitat la denúncia per abocament il·legal en una zona protegida en l’organisme sancionador competent, en aquest cas, la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració. Per la seua banda, la Guàrdia Civil de Borriana ha realitzat la seua denúncia a l’organisme sancionador pertinent perquè es tracta d’un cas que afecta una presumpta vulneració de la Llei de Protecció de Dades Personals.

Segons ha informat el Consorci, l’empresa subcontractada es va posar en contacte amb ells per a evitar la sanció i, fins i tot, el passat 6 de febrer una furgoneta d’aquesta empresa va recollir totes les deixalles. La instrucció del cas està tancada i el procés sancionador, en marxa. Els infractors s’enfronten a elevades multes econòmiques per l’abocament il·legal. El Consorci recorda que Almassora, Borriana i Vila-real compten amb ecoparcs on es poden dipositar enderrocs i altres deixalles.

Comparteix

Icona de pantalla completa