Diari La Veu del País Valencià
Agró demana que el Pla Hidrològic del Xúquer protegisca totes les zones humides del País Valencià
RedactaVeu / Valencia

Acció Ecologista-Agró ha presentat recentment les seues al·legacions al Pla Hidrològic del Xúquer (PHX), un document “continuista” en política d’aigua que segueix “sense apostar pel bon estat ecològic del domini públic hidràulic, especialment pel que respecta a les zones humides”. Des d’AE-Agró entenen que la CHX està obligada a emprar el PHX com “un instrument per a conservar totes les zones humides” i assegurar el seu bon estat ecològic i “no com una ferramenta per a continuar permetent la seua degradació mediambiental”.

Reconeixement de tots els aiguamolls

Per aquesta raó, assegura l’organització ecologista, cal que reconega tots els aiguamolls del País Valencià en el PHX, i que ho faça independentment de si formen part o no d’un inventari estatal o autonòmic, “ja que la funció protectora d’aquests catàlegs no implica que les zones humides no incloses no estiguen també protegides per llei, tal i com va dictaminar el Tribunal Suprem en la seua sentència de 12 d’octubre de 2012”.

En la mateixa línia i segons Agró, el PHX no soluciona els conflictes hidràulics vinculats a la conservació dels aiguamolls, “ja que fins i tot continua sense reconéixer marjals com la del Puig (Horta Nord, València) o la del Quadro de Santiago de Benicàssim (La Plana Alta, Castelló)”.

Per a Agró, resulta “inversemblant” que després de la citada sentència, “que dóna la raó als serveis jurídics d’AE-Agró i va impedir l’execució d’un PAI” de més de 3.000 habitatges en el Quadro de Santiago, “la CHX continue sense reconéixer esta marjal com a zona humida en el PHX i que, a més a més, seguisca bombejant a la mar entre 1 i 1,5 Hmз d’aigua, per a evitar el seu entollament natural”.

Igual d’inversemblant resulta per a Agró l’exclusió de la Marjal del Puig del PHX ja que aquest aiguamoll està protegit parcialment pel mateix Pla General del municipi i reconegut com a zona humida per la Generalitat Valenciana, “malgrat que l’Administració autonòmica ni ha delimitat la seua extensió ni ha incorporat esta marjal al catàleg corresponent”, denuncien, “entre altres motius, per a permetre a l’Ajuntament del Puig l’edificació de les més de 6.000 habitatges que hi havia projectats en este aiguamoll abans de l’explosió de la bombolla immobiliària”.

L’Albufera, de nou sense prou aigua de qualitat del Xúquer

Pel que respecta a les zones humides que sí que reconeix el PHX (les inventariades pels catàlegs estatal i autonòmic), Agró destaca que la CHX continua sense destinar una “quantitat d’aigua de qualitat suficient” per a assegurar el seu bon estat ecològic. “El cas més paradigmàtic –asseguren des d’Agró- és el de l’Albufera de València que, tal i com ha al·legat AE-Agró, amb este PHX seguiria sense comptar amb uns requeriments hídrics mínims per a poder recuperar els valors naturals del llac i de les 14.000 hectàrees de marjal i arrossars d’este parc natural”.

Mentre el PHX proposa una aportació anual d’aigua per a l’Albufera de només 167 Hmз, AE-Agró considera que, en funció de les dades de “l’Estudi per al desenvolupament sostenible de l’Albufera”, aquesta xifra s’hauria d’augmentar com a mínim fins als 254 Hmз anuals, dels quals 121 Hmз haurien d’arribar directament del riu Xúquer, per les séquies del nord i de l’oest del parc. La resta, segons les al·legacions d’Agró, serien aportacions superficials i subterrànies de la pluja i cabals urbans i industrials, tractats sempre prèviament en estacions depuradores i amb una concentració de fòsfor inferior als 0,05 mg/l.

Per a Agró, la proposta que realitza la CHX “és tan poc ambiciosa que suposa tornar a xifres de 1994 (període de màxima sequera) i implica que el llac només podrà renovar anualment 7 vegades les seues aigües, quan realment necessita un mínim de renovacions que ronda la quinzena”.

Més aigua de qualitat

Per a recuperar el bon estat ecològic de l’Albufera, Agró proposa incrementar l’assignació d’aigua de qualitat que esta zona humida rep del Xúquer i, per descomptat, reduir l’entrada de nutrients al llac.

“Només així es podrà revertir l’actual situació d’eutrofització que patixen les aigües de l’Albufera i que li conferixen el seu característic color verdós”.

AE-Agró confia que la CHX “rectifique també amb l’assignació d’aigua de qualitat que confereix a l’Albufera i la resta d’aiguamolls valencians” perquè “només així recuperarem el bon estat ecològic d’estos ecosistemes que, a més a més de concentrar una gran biodiversitat de fauna i flora, són els ronyons del nostre territori”.

Comparteix

Icona de pantalla completa