La Marjal dels Moros rep una aportació extraordinària d'aigua després de l'incendi de gener

La consellera Elena Cebrián va demanar col·laboració a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a mantindre els nivells hídrics necessaris en la zona humida
/ València
15 febrer 2018 01:00h

Al llarg d'aquest dijous està arribant a la Marjal dels Moros una aportació extraordinària d'aigua de 100.000 m3 procedent del Xúquer. La consellera d'Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián, havia sol·licitat a la presidenta de la Confederació Hidrogràfica corresponent la col·laboració per a poder mantindre els nivells hídrics necessaris en aquesta zona humida, que recentment va resultar afectada per un incendi que va acabar cremant 320 hectàrees.

Cebrián ha mostrat la seua satisfacció per l'arribada de l'aigua després de l'autorització de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. Aquesta injecció hídrica alleujarà la situació de la zona humida, després d'un llarg període de sequera, i permetrà incorporar la matèria orgànica mineralitzada de l'incendi com a nutrient al sòl i la vegetació d'aquest important espai natural.

Una vegada extingit l'incendi del 4 de gener, els equips de Vida Silvestre de la Conselleria van demanar in situ tota la informació sobre els efectes del sinistre i van iniciar les primeres actuacions per a potenciar la recuperació de l'ecosistema.

Són actuacions consistents en la neteja i retirada de restes de tanques, senyals i cartells, passarel·les i altres infraestructures d'ús públic, així com el fangueig de parcel·les afectades on la presència de l'aigua feia possible aquesta tècnica, que amb l'increment d'aigua es fa més fàcil: es tracta d'afavorir la incorporació de matèria orgànica al sòl i la seua disponibilitat per a la regeneració de la vegetació estructural de la zona humida.

També s'ha treballat en la restitució d'infraestructures hidràuliques necessàries per a la gestió de l'aigua disponible i en la neteja de séquies i anguileres que permeten la circulació de l'aigua.

L'impuls a la protecció de la Marjal dels Moros inclou l'elaboració del primer pla director d'aquesta zona humida, que està ultimant-se. Suposa un important instrument per a millorar la gestió d'aquest espai i aplicar les mesures de gestió activa que garantisquen el bon estat de conservació dels seus hàbitats i espècies.

next