Diari La Veu del País Valencià
La Llei d’Infància convertirà en ciutadans de ple dret els xiquets i adolescents

Que els menors d’edat tinguen un paper actiu, decisiu i sencer dins de tots els àmbits que influeixen en el seu desenvolupament i la seua vida és el principal precepte pel qual es regeix l’avantprojecte de la Llei d’Infància i Adolescència.

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha el·laborat de manera col·lectiva i participativa un marc legislatiu que aspira a generar un canvi de paradigma. Amb la futura norma es vol que els xiquets i adolescents comencen a ser considerats com a individus complets de ple dret i no com a éssers passius sense veu pròpia i simplement tutelats per les administracions o les famílies.

“La infància és un valor a protegir, però cal recordar que els xiquets no són persones a mitges, són una part molt necessària de la ciutadania. Volem que siguen protagonistes de tot allò que els afecta, no objectes als quals va dirigida la política”, va exposar la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques, Mónica Oltra, durant la presentació de l’avantprojecte de llei.

Així, per tal que els menors puguen participar en les esferes públiques i privades en igualtat de condicions que els adults, l’avantprojecte contempla realitzar consultes ciutadanes adaptades mitjançant un llenguatge “amigable” i eliminar l’edat mínima per a demanar l’opinió dels xiquets. Ara, podran dir la seua abans de donar consentiment als tractaments mèdics i la seua opinió serà vinculant respecte a la identitat de gènere, ideologia o religió.

En l’àmbit de l’administració, la futura Llei d’Infància obligarà al fet que actuacions com els plans sectorials i normatius hagen incorporar un informe d’impacte en els menors, abans de ser aprovats i aplicats.

GVA

Protecció dels drets

Per a preservar els drets dels xiquets i adolescents es contempla lluitar contra l’empobriment infantil que provoca una desigualtat d’oportunitats de base. Per això, per a la concessió d’ajudes a la infància es tindrà en compte la situació socioeconòmica del menor i no la dels seus pares. Les circumstàncies pròpies dels progenitors no suposaran cap entrebanc, perquè serà el xiquet el receptor directe de l’assistència. Es regula també temps per a activitats fora de l’ensenyament reglat per a evitar l’excés de tasques escolars i garantir el temps lliure.

Per a combatre la violència infantil s’ha dissenyat un sistema integral de protecció que coordinarà totes les administracions. A més, serà l’agressor qui abandone el domicili familiar i la Generalitat es podrà personar com a acusació particular en els casos més greus. Així i tot, s’ha volgut fer un pas més enllà per a promoure els bons tractes i fomentar els afectes mitjançant programes d’orientació familiar, coparentalitat positiva i la criança compatible, entre d’altres.

La llei defineix també que l’acolliment familiar sempre serà l’opció preferent per a aquells xiquets que no puguen estar amb la seua família biològica i s’elimina que l’acció protectora finalitze als 18 anys perquè continue fins que hi haja una emancipació efectiva. S’afavorirà aquesta mitjançant l’accés preferent a l’educació postobligatòria i la renda valenciana d’inclusió i els projectes d’inserció laboral.

Llei col·laborativa i participada

L’avantprojecte de Llei de la Infància i l’Adolescència ha sigut concebut a través d’un procés participatiu on els xiquets i adolescents han tingut pes fonamental. Es va iniciar amb una consulta ciutadana a la web de la conselleria, on es van recollir aportacions que, després de ser treballades pels experts de diverses institucions i entitats vinculades a l’àmbit dels menors, es van transformar en 300 propostes.

En una segona fase en què van participar els Consells Municipals d’Infància formats pels xiquets i adolescents de diferents poblacions es van valorar totes elles per a acabar consensuant les 98 que formen part d’aquest esborrany.

Els xiquets i adolescents, “satisfets” de ser escoltats

Durant la presentació de la Llei, alguns membres dels Consells Municipals d’Infància van expressar què els semblaven els punts que recollia el text i també el seu procediment de creació. D’aquesta manera, Ferran Pasqual, de 13 anys i portaveu del Consell Municipal de Xàbia, va assenyalar “la satisfacció que les nostres idees siguen escoltades i tindre la oportunitat de demostrar que els xiquets podem aportar molt”.

Llum Torres, de 13 anys també i portaveu del mateix organisme a Quart de Poblet, creu que seria positiu que “es crearen més Consells de la Infància per a poder participar més encara i expressar el que pensem”. I, Noelia Chinchilla, de 12 anys, en representació del Consell de Vila-real, ha destacat que “poder fer coses per a millorar el poble on vivim i aprendre d’altres maneres de pensar i respectar-les ha sigut una oportunitat impressionant”.

Comparteix

Icona de pantalla completa