Diari La Veu del País Valencià
El PPCV acusa Educació i Transparència per prevaricació i les conselleries al·leguen falsedat en la denúncia

La Fiscalia de València ha demanat a les conselleries d’Educació i Transparència que li remeten una còpia autenticada de tots els contractes subscrits en relació amb les activitats Primavera Educativa i Objectius del Mil·lenni arran d’una denúncia del PPCV per fraccionament de contractes, per la qual ha obert diligències de recerca. Davant l’acusació dels conservadors de prevaricació, les dos conselleries han al·legat “falsedat” en la denúncia i “falta de rigor” per la confusió dels populars amb les xifres i dades.

La petició de la Fiscalia, segons ha pogut saber Europa Press, ha arribat a tots dos departaments de l’administració valenciana aquesta mateixa setmana, i sol·licita, a més d’eixa còpia, la de qualsevol informe d’Intervenció, inspecció o control posterior d’eixos contractes. El PPCV, mitjançant una denúncia formulada per la diputada Eva Ortiz de finals de desembre del passat any, va comunicar a Fiscalia fets que considerava que podien ser constitutius de prevaricació i demanava al ministeri públic la declaració dels funcionaris que hagueren tingut participació directa en aquests contractes i de quatre alts càrrecs a qui atribueix la responsabilitat directa: el director general de Cooperació, Federico Buyolo; el de Política Lingüística, Rubén Trenzano, i els consellers Manuel Alcaraz i Vicent Marzà.

El PPCV sosté que en tots dos departaments es van realitzar conductes de fraccionament sistemàtic de l’objecte dels contractes administratius “a l’efecte d’evitar l’aplicació de procediments oberts a la lliure concurrència, així com l’auditoria dels òrgans de la Intervenció, atorgant contractes arbitràriament, prescindint manifestament i abusivament de les exigències legals, arribant a ordenar els pagaments contra l’exprés criteri de la Intervenció”.

4 contractes en Transparència

En el cas de l’activitat Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni de la Conselleria de Transparència, assenyala que, segons el Partit Popular, es van realitzar “almenys” quatre contractes per import global de 58.212 euros que, malgrat estar destinats a un objecte únic, “van ser fraccionats per a evitar procediments més exigents i un major grau de fiscalització”.

En relació amb la Primavera Educativa d’Educació, segons el PPCV, s’observen “nombrosos i flagrants incompliments del procediment i dels requisits legals en la contractació” de les activitats, “efectuats amb l’única finalitat d’adjudicar arbitràriament determinats contractes i efectuar pagaments de la mateixa forma arbitrària”. I apunta que s’han pogut pagar serveis per duplicat.

Educació ho nega

La Conselleria d’Educació nega tots els extrems de la denúncia i al·lega que no hi ha fraccionament de contractes, que es confon la Primavera Educativa amb altres actuacions del seu departament. A més, argumenta que la suma dels contractes que es consideren fraccionats no supera “en cap cas” les quanties d’un contracte menor, per la qual cosa no es vulneren ni eludeixen les normes de contractació de publicitat i concurrència. Quan se superen els 6.000 euros, consten les tres ofertes sol·licitades i han sigut fiscalitzats per la Intervenció, afegeix el departament de Marzà. Així mateix, agrega que la denúncia incorre “errors materials” o “falses acusacions” en dades i quanties.

Quant a la denúncia a Transparència, aquest departament assenyala que la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible no és una activitat, sinó un element que ha d’estar present transversalment en les polítiques de la Generalitat i que són 17 objectius.

Per a la conselleria, l’escrit de denúncia és “inconsistent” des del punt de vista jurídic i considera que pretén generar “alarma i caos on tot està rigorosament planificat i executat de forma impecable”. Així, argumenta que la denúncia presenta una “absoluta falta” de treball “rigorós” en no sumar correctament quantitats econòmiques, sumar o detraure l’IVA “a conveniència” o “confondre” noms de mesos o anys de facturació. Aquest departament recalca que no hi ha fraccionament ni cap altre tipus de delicte, pel que augura que la denúncia no tindrà recorregut.

Comparteix

Icona de pantalla completa