Marzà i Alcaraz acusen el PPCV de cuinar dades per a redactar la denúncia per fraccionament de contractes

Igualtat, Educació i Transparència emmarquen l'actuació dels populars dins d'una campanya per a desviar el focus dels seus assumptes judicials
/ València
16 febrer 2018 01:00h
Els consellers Vicent Marzà i Manuel Alcaraz són l\'objecte de les dues darreres denúncies del PPCV per fracionament de contractes.

Tres denúncies en una setmana. I totes elles contra conselleries de Compromís. Aquest és el balanç de la "campanya orquestrada" que segons la coalició el PPCV ha engegat per a desviar el focus dels molts assumptes judicials que assetgen el partit que lidera Isabel Bonig. A la denúncia contra la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives coneguda el passat divendres 9 de febrer es van sumar aquest dijous dues noves denúncies contra els departaments d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i de Transparència també per un suposat fraccionament de contractes que ha suposat l'inici de diligències per part de la Fiscalia.

En la denúncia, la portaveu adjunta del PPCV, Eva Ortiz, acusa les conselleries dirigides per Vicent Marzà i Manuel Alcaraz de fraccionar sistemàticament l'objecte dels contractes administratius de la Primavera Valenciana i de la campanya dels Objectius del Mil·lenni per tal d'eludir els controls de la mateixa Generalitat. En la denúncia, Ortiz assenyala que aquestes pràctiques es van fer "a l'efecte d'evitar l'aplicació de procediments oberts a la lliure concurrència, així com l'auditoria dels òrgans de la Intervenció, atorgant contractes arbitràriament, prescindint manifestament i abusivament de les exigències legals, arribant a ordenar els pagaments contra l'exprés criteri de la Intervenció".

Aquestes dues denúncies també han enutjat el Consell, que veu en aquesta acció judicial del PPCV un intent d'extrapolar la sensació que la corrupció és inherent a tots els partits polítics. Si en el cas de la Conselleria d'Igualtat Mónica Oltra explicava que els pagaments denunciats eren fruit de l'anul·lació del model de residències, i per tant no es podien centralitzar en un únic contracte, en el cas d'Educació i Transparència, els equips de Marzà i Alcaraz assenyalen que directament "falta rigor" en les denúncies, que fins i tot recollirien dades "falses", segons van assenyalar en declaracions a Diari La Veu.

En cap moment des de la Generalitat dubten que l'estratègia del PPCV passa per portar a la Fiscalia tot expedient en el qual puga haver un mínim dubte sobre la tramitació de contractes. D'una banda, consideren que es vol col·lapsar l'Administració i, de l'altra, "desviar l'atenció" de les seues pròpies "vergonyes", en al·lusió principalment a les darreres informacions conegudes referents al cas Gürtel.

Després de la sol·licitud de la Fiscalia a les conselleries d'Educació i Transparència demanant-los que remeten una còpia autenticada de tots els contractes subscrits en les activitats Primavera Educativa i Objectius del Mil·lenni, fonts del Consell expliquen que en cap cas els contractes objecte d'investigació van eludir els controls d'intervenció de la Generalitat. Així com tampoc es van fraccionar contractes per a la prestació d'un mateix servei ni es va ometre l'obligació de demanar tres ofertes en els casos que l'import supera els 6.000 euros.

Amb tot, la denúncia del PPCV recull imports que superarien el dels contractes menors; extrem que neguen fonts del govern. Expliquen que les denúncies dels populars recullen falsedats i es barregen dades i xifres per a sostindre les seues acusacions. En aquest sentit, les mateixes fonts lamenten "l'absoluta falta de treball rigorós" en la "recollida i verificació d'informació" per part del PPCV per a portar a Fiscalia l'acusació de fraccionament de contractes. Al seu parer, açò denota la "deixadesa" a l'hora de treballar per part dels populars. "No se sumen correctament quantitats econòmiques, se suma o es detrau l'IVA a conveniència, es confonen noms de mesos (juny per juliol) o anys de facturació (2015 i 2016)", apunten.

Estratègia de judicialització

Malgrat no donar importància a les denúncies per la seua "inconsistència", les acusacions del PPCV no han sentat gens bé en ambdues conselleries. "Volen fer veure que tots som tan lladres com ells", assenyalaven diverses fonts aquest dijous. De fet, alguna veu apunta la possibilitat que l'estratègia adoptada pel PPCV de judicialitzar "sense base jurídica" pot acabar tenint l'efecte bumerang per al partit d'Isabel Bonig. En aquest sentit, apunten que el fet de cuinar dades per a donar aparença de veracitat a la denúncia podria acabar constituint una denúncia falsa.

En cas que es proven les falsedats de les acusacions contra les conselleries d'Educació i Transparència el PPCV sumaria una nova patinada en el seu historial judicial. Cal recordar que fa sols uns dies Eva Ortiz va acusar erròniament el president de les Corts, Enric Morera, d'haver pagat amb fons de la cambra autonòmica el viatge a Palma d'abril de 2016 per a declarar en el cas Nóos. La realitat és que les seues despeses les va abonar Morera personalment i les dietes que van pagar les Corts corresponien al seu escorta i a una persona del seu equip que tenien dret atesa la condició de president de les Corts a acompanyar-lo.

La de Morera no és l'única. Una altra patinada produïda per l'afany de trobar ombres en la gestió del Botànic es va produir ara fa 3 setmanes quan la diputada Verónica Marcos va insinuar que l'ajuda concedida per la Generalitat a Air Nostrum no es destinaria a la renovació de la flota, sinó a donar avantatge al grup empresarial de l'aerolínia en el futur concurs del servei d'extinció d'incendis.

Marcos va afirmar que li resultava "estrany que Air Nostrum, que es presenta per primera vegada, haja hagut d'invertir en la compra d'avions per 8 milions d'euros alhora que la Generalitat li'n concedeix 3 de manera directa en els pressupostos de 2018".

L'amenaça d'accions legals contra el PPCV llançada per la companyia i la coincidència amb l'intent d'entesa de la presidenta, Isabel Bonig, amb els empresaris després de la baralla per la participació de la CEV en la manifestació pel finançament van fer esvair el conat d'escàndol.

next