Diari La Veu del País Valencià
Agents dinamitzadors i gestió comuna de les terres: les novetats de la llei d’estructures agràries

El Plenari del Consell ha aprovat el projecte de llei que fixa la futura estructura productiva agrària valenciana i l’ha remés a les Corts per a la seua deliberació i votació. Així ho ha explicat la Generalitat en un comunicat, on també han afegit que aquest projecte de llei “serà el nou marc legal general que buscarà fer de l’agricultura una activitat rendible i sostenible, mitjançant l’actualització i el desenvolupament d’algunes mesures ja existents, així com la regulació i l’establiment de diferents instruments i actuacions de nova implementació”.

Tal com ha explicat la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, en la roda de premsa posterior al Consell, el 3 de març la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, ja va explicar l’avantprojecte de la llei. Ara la normativa seguirà la seua tramitació a les Corts.

Oltra ha enumerat les diferents “debilitats estructurals que té el nostre sector agrícola”: el minifundisme, la dispersió parcel·lària i l’envelliment de la població agrària. Aquestes tres febleses són les que han portat a la generació d’un nou marc per a millorar “les nostres estructures agràries i la nostra competitivitat”. Tot amb la voluntat d’aconseguir que al territori valencià existisquen explotacions viables, un enfocament respectuós amb el territori, la població i el medi ambient.

Les principals novetats que ha destacat la vicepresidenta són la creació de la figura de l’agent dinamitzador, “encarregat de dinamitzar cultius i parcel·les”, la creació d’una xarxa de terres i la gestió comuna de parcel·les. Per això, per a posar en valor el sòl infrautilitzat, cal elaborar un inventari de “quin i quant de sòl tenim i saber la situació real”.

La nova norma, que vol actuar també contra l’abandonament de terres, compta amb huit capítols, 109 articles i diverses disposicions addicionals. Centrada en les persones que treballen la terra i en l’activitat econòmica del sector primari, la llei concedirà a l’agricultura “una funció estratègica per a la societat per la seua contribució a la creació de llocs de treball i a la vertebració del territori, el medi ambient, l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic”. També s’impulsaran els models sostenibles de producció d’aliments.

Comparteix

Icona de pantalla completa