L'AVL publicarà el primer vocabulari sobre el lèxic de la muixeranga

El projecte està encapçalat per la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic que presideix Artur Ahuir
16 febrer 2018 01:00h

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha anunciat aquest divendres la preparació d’un nou vocabulari relacionat amb les festes i tradicions valencianes, en contret, el lèxic de la muixeranga, que posarà en marxa la Secció de Terminologia i Assessorament Lingüístic, òrgan que presideix l'acadèmic Artur Ahuir, segons ha avançat el president de la institució, Ramon Ferrer.

L'anunci del nou Vocabulari de la Muixeranga ha coincidit amb la visita a l'AVL d'Enric Sorribes, president de la recentment constituïda Federació Coordinadora de Muixerangues del País Valencià, que agrupa un total de vint-i-una colles, començant per la més antiga i amb més tradició: la Muixeranga d'Algemesí.

Les referències més antigues de les torres humanes daten del segle XVI, amb documentació precisa de les diverses formes d'aquestes construccions, els seus desplaçaments i la seua presència arreu de les festes de pobles i ciutats de dins i fora del territori valencià, segons el vicepresident de la federació i membre de la Muixeranga d'Algemesí, Salvador Cortés. Per eixa raó, la iniciativa que posa en marxa l'AVL ha sigut ben rebuda pels responsables d'aquesta federació, que aspira a consolidar un moviment que en els últims anys ha vist nàixer una bona part de les formacions que integren la nova coordinadora. Per a Sorribes, "de la mà de l'AVL recuperarem la rica i valuosa terminologia forjada al llarg de segles".

El president de l'AVL, Ramon Ferrer, junt amb el president de la Federació de Muixerangues, Enric Sorribes, i Salvador Cortés. / AVL

El projecte de la institució normativa d'elaborar el Vocabulari de la Muixeranga es donarà a conéixer en el transcurs de les Jornades Culturals de la Muixeranga, que enguany se celebraran del 23 al 25 de febrer a Carlet, amb un complet programa d'activitats i conferències sobre el passat, el present i el futur d'aquesta tradició valenciana.

next