Diari La Veu del País Valencià
Stadler Valencia es converteix en la primera empresa europea a comercialitzar locomotores a Bolívia

El fabricant valencià de material rodant ferroviari Stadler Valencia, situat a Albuixec, acaba de tancar un acord amb l’operador ferroviari bolivià FCA per a subministrar les tres primeres unitats de locomotores SALi. Aquest fet converteix la companyia valenciana en la primera empresa europea a introduir-se al mercat bolivià i suposa un nou pas en la seua expansió per Amèrica Llatina.

Segons ha informat l’empresa en un comunicat, ha signat un contracte amb l’Empresa Ferroviària Andina-FCA per al subministrament de les tres primeres locomotores d’última generació SALi (South American Light Loco), dissenyades específicament per al mercat llatinoamericà.

Es tracta d’una locomotora de disseny ultra lleuger amb avançada tecnologia que resol satisfactòriament els reptes d’operar en via mètrica en condicions de gran altitud (més de 5.000 metres sobre el nivell del mar) i amb possibilitat d’assolir una velocitat de 100 km/h combinant elevada potència a gran altura i reducció de consum.

Especialment adaptada per al servei de mercaderies, SALi compta amb dues cabines de conducció aïllades tant acústica com tèrmicament que milloren el comfort en condicions extremes de temperatures. Compleix amb tots els requisits de seguretat i visibilitat, d’acord amb les últimes tendències i criteris d’ergonomia.

L’empresa FCA brinda serveis integrals de transport de càrrega i passatgers a través d’una xarxa vial ferroviària que comprén 2.276 quilòmetres i que travessa la zona occidental de Bolívia vinculant els departaments de la Pau, Oruro, Cochabamba, Potosí i Chuquisaca i, internacionalment, unint Bolívia amb Xile (Arica i Antofagasta), Argentina (La Quiaca) i Perú (Puno).

Stadler està especialitzat a dissenyar locomotores per a corredors internacionals. Seguint el llegat de la seua predecessora, la EURODUAL, respecte al Corredor Mediterrani, pel seu disseny i prestacions, SALi està cridada a convertir-se en la locomotora de referència del Corredor Ferroviari Bioceànic d’Integració que unirà, travessant Bolívia, el port peruà d’Ilo (proper a Tacna) amb el port de Santos (proper a Sao Paulo) a Brasil.

El megaprojecte, impulsat pel govern del president Evo Morales, inclou Uruguai, Paraguai i Argentina per la hidrovia dels rius Paraguai-Paranà, ha agregat la companyia.

El president d’Stadler Valencia, Íñigo Parra, ha assenyalat que “aquest contracte suposa la culminació d’uns anys d’intens treball desenvolupat al continent llatinoamericà, que té un gran futur ferroviari”.

“El desenvolupament del transport ferroviari de mercaderies, la connexió ferroviària de les façanes pacífiques i atlàntiques i la resolució dels reptes de mobilitat que plantegen les grans urbs oferiran múltiples oportunitats en el sector ferroviari per a les quals Stadler té les solucions més eficients”, ha agregat.

Per la seua banda, el directiu de Ferroviària Andina, Carlos Gill, ha declarat que “aquest és un pas més cap a la unificació ferroviària del territori bolivià i la millora d’oportunitats d’integració i comerç no solament internament a Bolívia, sinó també amb els seus països veïns i altres regions del món, en tenir un transport molt més competitiu i segur”.

Comparteix

Icona de pantalla completa