Diari La Veu del País Valencià
El Consell regula la venda de proximitat de productes ramaders i agroalimentaris

La Generalitat ha aprovat el nou marc normatiu que regula la venda de proximitat de productes ramaders i agroalimentaris i que permetrà que agricultors i ramaders comercialitzen els seus productes directament al consumidor final i potenciar i millorar l’economia de les xicotetes explotacions agràries del País Valencià.

La venda de proximitat consisteix en la comercialització directa del productor primari (agricultors i ramaders) i xicotets elaboradors agroalimentaris al consumidor final o mitjançant canals curts de venda (establiments minoristes i restauració col·lectiva).

Aquest tipus de venda beneficia productors i consumidors, ja que redueix el procés de trasllat i intermediació dels productes agroalimentaris. A més, amb la venda de proximitat s’afavoreix la diversificació en les explotacions agràries.

Aquesta nova normativa també té per objecte consolidar el turisme rural i la restauració de productes agraris. Així mateix, s’incentiva una economia més familiar amb la creació de microempreses associades a l’àmbit rural, la qual cosa contribueix a la creació d’ocupació local i a la fixació de la població en zones que pateixen despoblament.

El decret, a més, afavoreix el consum dels productes de temporada en l’àmbit territorial del País Valencià i suposa un impuls per a la recuperació de l’agricultura valenciana i un reforç a l’aposta del Consell de canvi del model productiu.

Demanda Social

L’actual demanda per part de la societat per al consum d’aliments sans, de temporada i de proximitat, així com l’interés creixent per conéixer l’origen, els sistemes de producció i la sostenibilitat dels aliments, feia necessària la regulació d’aquestes pràctiques. També respon a la petició per part del sector agroalimentari d’afermar canals de comercialització curta i accedir a una venda més directa.

Amb aquesta nova normativa es regula la seguretat alimentària i es garanteix al consumidor l’origen i la seguretat necessària d’aquests productes, ja que s’estableixen els requisits, obligacions i responsabilitats específiques que han de complir agricultors i ramaders per a poder dur a terme la venda de proximitat de determinats productes. A més, s’apliquen les anomenades guies de bones pràctiques d’higiene i de vigilància sanitària.

Queden exclosos aliments com la llet crua, els mol·luscs bivalves, la carn (excepte el pollastre i el conill, que poden vendre’s directament en l’explotació en quantitats limitades), productes de pesca i brots i llavors germinades.

El decret també regula les condicions i requisits que han de complir els caçadors que vulguen subministrar xicotetes quantitats de caça silvestre, als quals se’ls exigeix que els animals procedisquen exclusivament de vedats de caça autoritzats al País Valencià i en unes quantitats màximes.

A més, el consumidor podrà saber que es tracta d’un producte local, ja que la normativa contempla l’obligació d’etiquetar els aliments amb la llegenda ‘Venda de proximitat d’aliments locals’.

Comparteix

Icona de pantalla completa