Diari La Veu del País Valencià
El Consell planteja una Llei de la Mineria que compatibilitze les extraccions amb el medi ambient

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha presidit la Mesa de la Mineria, on “ha insistit en la necessitat de comptar amb una Llei de la Mineria que siga sostenible i permeta el desenvolupament del sector”. Climent ha reiterat que la conselleria “seguirà endavant amb el compromís de dotar el territori d’una llei”. En aquest sentit, ha posat l’accent que no es pot “confiar ni esperar al fet que siga l’Estat qui ho faça, ja que la llei estatal de mines vigent actualment és de 1973”.

El conseller ha avançat que “la nova Llei de la Mineria ha de ser necessàriament sostenible i ha de comptar amb la participació dels municipis perquè no podem donar l’esquena al territori i hem de vetlar per la preservació mediambiental, de manera que l’activitat extractiva ha de ser compatible amb un desenvolupament sostenible”.

Segons el titular d’Economia, “estem plenament convençuts que aquesta és una oportunitat que requereix la voluntat, participació i col·laboració dels diferents agents del sector”. Així, ha apostat per aconseguir “el consens amb el sector de la mineria, de manera que es puguen conciliar els interessos de la indústria extractiva amb la nostra irrenunciable aposta per la sostenibilitat i el territori”.

El conseller s’ha compromés amb el sector a donar solució als problemes més urgents, per a la qual cosa s’ha acordat la creació d’un grup de treball que se centrarà en l’adequació de les explotacions mineres existents a la regulació mediambiental i d’ordenació territorial i un segon grup, encarregat d’abordar els criteris de les garanties econòmiques sobre restauració. Ambdues submeses començaran a treballar de forma imminent per a poder incorporar en el mes de maig les seues aportacions i, d’aquesta manera, continuar amb la tramitació administrativa de l’avantprojecte de llei de mineria sostenible al País Valencià.

L’objectiu principal de la Llei de Mineria Sostenible és compatibilitzar l’obtenció de les matèries primeres necessàries per als sectors productius, el respecte al medi ambient i l’ordenació territorial. Persegueix, a més, establir un entorn jurídic més favorable, transparent i participatiu en el desenvolupament de la indústria extractiva, així com un marc legal que garantisca el subministrament regular, competitiu i de qualitat de matèria primera mineral i que fomente un teixit empresarial sòlid que contribuïsca al desenvolupament econòmic i social dels municipis implicats en l’aprofitament d’aquests recursos naturals.

Igualment, introdueix elements de participació sectorial i social que asseguren el màxim consens, especialment dels territoris afectats per les activitats extractives.

Comparteix

Icona de pantalla completa