Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven exigir al govern espanyol la creació d’impostos a la banca per a finançar les pensions

El ple de les Corts ha aprovat una iniciativa per a instar el govern espanyol a tornar al consens del Pacte de Toledo i derogar els canvis legals introduïts entre 2011 i 2015 que afecten el sistema de pensions, també a recuperar la seua actualització conforme a l’IPC, i a establir nous impostos a la banca per a contribuir al sistema públic de pensions i revisar el topall a les cotitzacions a la Seguretat Social per a millorar la progressivitat del sistema.

La proposició no de llei, presentada pels grups Socialista, Compromís i Podem, ha tirat endavant amb el vot a favor d’aquests tres grups més el suport dels Agermanats, mentre que el PP s’ha oposat i la formació taronja s’ha abstingut.

La socialista Concha Andrés ha criticat que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, apel·la a la responsabilitat individual i “demana als ciutadans que facen els seus plans de pensions i confien els seus estalvis a les entitats financeres” després d’arribar a la conclusió que “l’Estat, en contra de la Constitució, no pot garantir un sistema de pensions”. Es tracta, al seu judici, d’una “deixadesa de funcions” que per ella mateixa justificaria reclamar la seua dimissió.

A més, ha lamentat que el PP ha deixat el fons de reserva de les pensions amb 8.000 milions, que no donen “ni per a pipes” i pretén que jubilats i pensionistes de les generacions futures “no tinguen capacitat per a viure amb condicions dignes” a excepció “del 10%, l’elit que pot garantir-se solucions amb fons privats”.

La diputada de Compromís Mónica Àlvaro ha assegurat que no sorprén que el PP incentive els plans de pensions perquè “aposta únicament pel privat” en els diferents àmbits i el parlamentari de Podem, David Torres, ha criticat que l’objectiu del PP és “acabar amb el sistema públic de pensions” i “li incomoda escoltar la veritat” i veure que si en les Corts pot aconseguir-se un acord en aquest tema, podria repetir-se també al Congrés.

Rubén Ibáñez (PP) ha qüestionat que s’esgrimisca com a argument per part del Botànic que “les pensions estan en perill” per a justificar les seues propostes quan hi ha “1.700 treballadors nous cada dia” i s’ha preguntat “com estaven les pensions” amb “1.500 aturats cada dia com amb el PSOE”.

Ha defensat que el sistema es garanteix “generant ocupació, productivitat i atraient inversions” i no “derogant lleis, tornant al 2011, pujant impostos i eliminant bonificacions”, com arreplega aquesta iniciativa que, segons ha incidit el ‘popular’, no detalla “quant costa el que proposen”.

Toni Woodward (Cs) ha manifestat el seu acord amb la tornada al Pacte de Toledo i al diàleg social però ha qualificat d'”ocurrències” la resta de mesures proposades, a més de demanar al Consell que deixe treballar a aquell pacte i se centre en els temes en els quals pot actuar “directament” al País Valencià. A més, ha advertit que l’impost a la banca seria “un bumerang” contra els pensionistes.

Proposta del Botànic

La iniciativa demana al Consell que, a la vegada, inste el Govern a tornar al consens del Pacte de Toledo, a garantir el poder adquisitiu de les pensions amb la seua actualització d’acord amb l’IPC, a eliminar el factor de sostenibilitat que “reduirà les pensions de jubilació en funció de l’esperança de vida” i a racionalitzar les despeses del sistema desplaçant als Pressupostos Generals de l’Estat de 2018 aquells que no corresponen a prestacions.

A més, proposa incrementar els ingressos revisant el topall a les cotitzacions a la Seguretat Social, eliminant les reduccions i bonificacions que s’apliquen sobre la quota patronal que resulten ineficients per a fomentar la creació d’ocupació o impulsar una reforma fiscal “més justa i progressiva” per a acostar-se a la mitjana de l’Eurozona i garantir les pensions i prestacions socials.

Finalment, defensa complementar el finançament de la Seguretat Social entre altres mesures amb nous impostos a la banca i a les transaccions financeres perquè la banca “retorne a la societat els esforços realitzats per la ciutadania amb el rescat del sistema financer”, impossibilitar l’ús del fons de reserva de les pensions per a finalitats diferents al pagament de les mateixes, adoptar mesures específiques per a eliminar la bretxa entre pensions d’homes i dones i derogar les reformes laborals de 2011 i 2013.

Comparteix

Icona de pantalla completa