Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència Nacional demana la detenció d’Anna Gabriel si torna de Suïssa

El jutge de l’Audiència Nacional Pablo Llarena ha ordenat la detenció i posada a disposició judicial de l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel, després que aquesta no haja comparegut a la citació que tenia aquest dimecres per a declarar com a investigada en el procés contra els líders independentistes. El jutge dicta l’ordre de detenció a l’Estat, però encara no fa el pas d’emetre una ordre internacional com li demanava la Fiscalia, l’Advocat de l’Estat i també l’acusació popular de VOX, que volien que obrira ja la via d’una possible extradició.

En una interlocutòria de dues pàgines, el jutge diu que una vegada constatat que Gabriel no s’ha presentat “sense al·legar una causa legítima” transforma l’ordre de citació en una de detenció. Per aquest motiu, ordena a les forces de seguretat de l’Estat la detenció i posada a disposició judicial de Gabriel, a més de l’obertura d’una peça separada.

El magistrat explica també que paral·lelament a la incompareixença ha rebut un escrit de l’advocat de Gabriel, el també exdiputat Benet Salellas, on “per lleialtat professional” el posa en coneixement les declaracions que l’exdiputada de la CUP va fer al diari suís Le Temps on anunciava que no acudiria a la cita.

L’ordre de Llarena, però, només té efecte a l’Estat, perquè el magistrat no ha acompanyat aquesta petició de detenció amb una ordre internacional adreçada a les autoritats suïsses. Evita d’aquesta manera també obrir els procediments d’una possible extradició, tal com va fer finalment amb el l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a qui va acabar retirant les peticions que havia presentat a Bèlgica.

No ha atés d’aquesta manera la petició de la Fiscalia, de l’Advocat de l’Estat i de VOX, que li demanaven que acompanyara aquesta ordre de detenció a l’Estat amb una petició de detenció a nivell internacional.

Comparteix

Icona de pantalla completa