Diari La Veu del País Valencià
El Consell destinarà 181 milions per a acabar amb els ferits greus i els morts a la carretera

La Generalitat s’ha proposat reduir els accidents de trànsit a les seues carreteres. Les dades de què disposa la Conselleria d’Obres Públiques revelen un creixement dels sinistres a les carreteres des de 2011 i, des de 2013, especialment dels accidents amb víctimes mortals. L’any 2016 hi va haver 2.931 accidents amb víctimes, 24 d’ells amb morts, 11 més que en 2013. Davant aquesta tendència a l’alça, la conselleria que dirigeix Maria José Salvador ha decidit actuar contra aquesta xacra.

De fet, reduir la sinistralitat a les carreteres va ser un dels objectius que el govern va assolir en el seminari de Vinaròs i Benicarló del passat gener i un dels primers que ha posat en marxa aquesta conselleria, segons va explicar Salvador en la presentació aquest dimecres del Programa de Seguretat Vial. Aquest pla bianual (2018-2019) compta amb un pressupost de 181 milions d’euros per a desenvolupar 242 accions, principalment basades en la prevenció.

Segons la conselleria d’Obres Públiques, les causes principals dels accidents són l’envelliment del parc de vehicles, les distraccions per l’ús dels telèfons mòbils al volant o la conducció sota els efectes de l’alcohol o altres drogues. Així, el projecte del Consell està pensat per a les carreteres de titularitat autonòmica que comprenen una xarxa de 2.760 quilòmetres.

L’objectiu a llarg termini és aconseguir “la visió 0”, que consisteix que no hi haja cap mort o ferit greu en accidents de trànsit. Més a curt termini, per a l’any 2020, la conselleria s’ha proposat reduir un 50% els accidents amb morts o ferits greus de menys de 25 anys, que en 2014 van arribar als 105. El Consell espera abaixar també un 38% els morts en accidents laborals, aquells que pateixen els treballadors quan van o tornen de la feina o les persones que treballen conduint.

Les eixides de via són la segona causa de mort en accident de trànsit i, en aquest aspecte, les mesures incloses en el pla de seguretat vial pretenen reduir les defuncions un 31%.

Mesures concretes per als ciclistes

Els ciclistes tenen un pes important en el pla perquè “els vehicles de dos rodes són els més vulnerables”. En aquest sentit, es preveuen accions específiques per a millorar la seguretat d’aquest col·lectiu com, per exemple, l’ampliació dels marges de les carreteres, l’augment dels carrils bici i l’increment de les vies ciclistes i per a vianants.

Davant els accidents “tan greus” amb ciclistes ocorreguts en 2017, Salvador va recordar que davant l’augment d’usuaris de la bicicleta en els darrers anys, el president Ximo Puig va convocar una reunió en agost de la qual va sorgir el ‘Llibre Blanc sobre les Persones de la Bicicleta’. Aquesta publicació busca millorar la seguretat dels ciclistes i assenyalar els punts més perillosos en les carreteres valencianes.

Amb aquest treball, la Generalitat va tractar de posar les bases d’un pla per a augmentar la seguretat dels ciclistes, un col·lectiu cada vegada més nombrós a les carreteres i ciutats valencianes. Sabedors de la dificultat de reduir a zero els accidents en els quals es vegen involucrats ciclistes, l’objectiu del Consell és que, almenys, la xifra d’aquest tipus de sinistres no augmente.

Pel que fa a la seguretat dels vianants, les morts dels quals s’han reduït notablement els darrers anys fins a registrar un únic cas en 2016, s’han programat actuacions en travessies i itineraris en l’entorn de les poblacions i també en aquelles ubicacions interurbanes en les quals s’ha detectat un alt risc.

La consellera Salvador va explicar que es tracta del primer pla transversal d’aquestes característiques. En ell han participat els departaments d’Educació, Sanitat, Benestar Social, Indústria, Joventut i Emergències. Per la seua banda, el director general de Mobilitat, Carlos Domingo, va assenyalar que han “traçat un full de ruta juntament amb les associacions implicades, les diputacions i la Direcció General de Trànsit per a anar tots junts en un mateix sentit i obtenir així un efecte multiplicador de les nostres mesures”.

Comparteix

Icona de pantalla completa