Diari La Veu del País Valencià
Puig fa una crida a les autonomies per a fer front comú i exigir la reforma immediata del sistema de finançament

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat un “front comú” de les comunitats per a exigir al govern espanyol la reforma del sistema de finançament autonòmic. El responsable del govern valencià s’ha reunit al Senat amb el president de la Cambra alta, Pío García-Escudero, al qual li ha traslladat la petició que es reunisca “com més prompte millor” la Comissió General de les Comunitats Autònomes per a abordar aquest debat.

El president ha recordat que va sol·licitar fa un mes comparéixer davant aquesta comissió per a valorar els efectes que el retard de la reforma del sistema de finançament autonòmic té sobre el conjunt de les comunitats autònomes i, en particular, el perjudici que l’actual sistema té, especialment, sobre el País Valencià.

En declaracions realitzades després de la trobada, Puig ha catalogat d'”incomprensible” que la Comissió General de les Comunitats Autònomes “porte mesos sense reunir-se” i ha demanat que, atenent a un criteri de “normalitat democràtica i institucional”, s’òbriga en aquest fòrum la possibilitat d’un diàleg multilateral sobre la reforma del sistema de finançament. El cap del Consell ha concretat que el president del Senat s’ha compromés a convocar “al més breument possible” la Taula d’aquesta comissió per a fixar un calendari.

El president de la Generalitat ha reclamat el compliment immediat de l’acord de reforma de l’actual model de finançament sorgit de la Conferència de Presidents de l’any passat –pel qual el nou sistema hauria d’haver començat a caminar en 2017– i ha apuntat que el País Valencià se sent “concernit i compromés” amb el mateix, atés que defensa “la igualtat entre els ciutadans i la singularitat entre els territoris”.

A més, el president ha demanat “una compensació per l’infrafinançament” per a les comunitats pitjor tractades per l’actual model, entre les quals figura, ha recordat, el País Valencià.

Puig ha ressaltat, en aquest sentit, que el País Valencià té dues “singularitats il·lògiques”, ja que es tracta de “l’única comunitat autònoma que té una renda per capita 11 punts per sota de la mitjana quan és una aportant neta” i, a més, “encara gastant menys que la mitjana nacional finalment incorre en dèficit”. Segons el cap del Consell, “no és raonable que aquesta situació es continue produint”.

“Els espanyols han de tindre un tractament d’igualtat que en aquests moments no es produeix”, ha recalcat també, Ximo Puig, que ha assenyalat, d’altra banda, que segons el Comité d’Experts les autonomies tenen cada any 16.000 milions menys dels necessaris per a finançar les seues competències assignades.

Sense confrontació entre comunitats

Puig ha destacat que, per a aquest debat sobre el nou sistema de finançament, ha d’haver-hi “capacitat d’incorporar totes les mirades a aquesta qüestió sense confrontació entre comunitats autònomes i sense confrontació amb l’Estat, des del diàleg i des de la voluntat de superació de les asimetries”.

Segons ha afegit, “aquest és un debat associat a l’estat de benestar”, ja que són les autonomies les que compten amb més competències en partides com a educació, sanitat o dependència. “Si es limita la inversió en les comunitats autònomes, es limita l’estat de benestar. Aquest no és un debat entre comunitats, és un debat entre polítics que ha de generar seguretat entre tots els ciutadans”, ha afirmat Puig.

Comparteix

Icona de pantalla completa