Josep Bort assegura que la lluita contra el canvi climàtic no funcionarà sense el lideratge de les entitats locals

El responsable de Medi Ambient a la Diputació de València assisteix al desé aniversari del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia al Parlament Europeu
/ València
22 febrer 2018 01:00h
El diputat Josep Bort ha destacat que ja hi ha "més de 220 municipis valencians" adherits al pacte, mentre que en 2015 només hi havia 17 entitats locals inscrites.

El diputat de Medi Ambient a la Diputació de València, Josep Bort, ha assistit al Parlament Europeu a la cerimònia del desé aniversari del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l'Energia. Els objectius comuns de treball dels més de 9.200 ajuntaments i entitats regionals adherits al pacte són la reducció de les emissions de CO2, la descarbonització dels espais urbans i l'augment de la resiliència de les ciutats davant dels efectes del canvi climàtic. Un total de 220 municipis valencians també han signat aquesta iniciativa de la Comissió Europea, mentre que la Diputació de València exerceix de coordinadora territorial.

A Brussel·les, Bort ha destacat la gran importància dels objectius d'aquest moviment europeu per als municipis valencians: "Les polítiques cap a la sostenibilitat i especialment les d'energia sostenible i les de mitigació i adaptació al canvi climàtic són una prioritat per als municipis valencians". "Cap estratègia contra el canvi climàtic, autonòmica, estatal, europea o mundial no tindrà una mínima oportunitat d'èxit sense la implicació, 'empoderament' i lideratge per part de les entitats locals", ha afegit.

El diputat ha destacat que ja hi ha "més de 220 municipis" adherits al pacte, mentre que en 2015 només hi havia 17 entitats locals inscrites. La Diputació de València, com a Coordinadora Territorial del Pacte de les Alcaldies, ha dut a terme distintes actuacions per donar a conéixer l'existència d'aquest programa europeu a les comarques valencianes i per a animar els municipis a adherir-se al pacte, a més d'oferir-los suport tècnic i econòmic directe. En total, a través dels distints programes de la Diputació i de Divalterra, la corporació ha destinat 1.496.000 euros des del 2016.

Pel que fa als objectius, s'espera que en 2020 els signataris del Pacte de les Alcaldies hagen aconseguit reduir les emissions de diòxid de carboni un 27%, que consumisquen un 20% menys d'energia i que hagen incrementat la producció local d'energia un 90%, segons indica un informe de 2017 del Centre d'Investigació de la Comissió Europea. A més, les projeccions apunten que els municipis adherits al pacte hauran contribuït al 31% de l'objectiu de reducció de gasos d'efecte d'hivernacle de la Unió Europea.

Bort ha remarcat que "encara tenim molta feina per fer, però estem en el camí i tenim la convicció que la lluita contra el canvi climàtic i l'adaptació al mateix són una responsabilitat a la qual l'administració valenciana no podia seguir girant l'esquena. Hem de convertir aquest compromís en una veritable oportunitat per al desenvolupament sostenible dels nostres pobles i els nostres territoris".

next