Diari La Veu del País Valencià
Aprovada la llei que busca recuperar i dinamitzar l’horta de València

El ple de les Corts d’aquest dijous ha aprovat, amb els vots a favor del PSPV, Compromís i Podem i amb els vots en contra del PP i Cs, la Llei de l’Horta de València que pretén la seua “preservació i recuperació com a espai de reconeguts valors agraris, ambientals, paisatgístics, culturals i històrics determinants per al progrés econòmic, la qualitat de vida de la ciutadania i la gestió sostenible de l’àrea metropolitana”.

Els diferents grups amb representació en aquest organisme han expressat les seues opinions al respecte durant el debat previ a l’aprovació:

Cs: “Una llei que dóna l’esquena als agricultors”

Durant el debat parlamentari, la diputada de Ciutadans, Rosa García, ha criticat que la norma no compte amb la participació del sector ni dels municipis afectats, al mateix temps que ha remarcat que s’ha impulsat “d’esquena als agricultors”. Al seu parer, “no han donat a llum una bona llei” que, a més, “no tindrà permanència en el temps”, ha advertit.

Podem: “L’horta ha de ser viva i productiva”

Des de Podemos, el diputat Antonio Montiel ha defensat el text i, encara que ha admés que no és “perfecte”, sí que ha defensat que era “el que millor” podien fer. Ha indicat que feia falta una llei de protecció i revitalització per a aconseguir una horta” viva i productiva” perquè aquesta “no pot ser un jardí de l’àrea metropolitana, sinó un motor econòmic”. “És la millor llei que podem traure en aquesta legislatura. No té volta enrere i solament cal anar millorant-la, però assenta les bases per a acabar amb l’especulació”, ha destacat.

Compromís: “La llei protegeix l’horta enfront de l’especulació”

En similars termes s’ha pronunciat Graciela Ferrer de Compromís, qui ha reivindicat que aquesta norma busca respondre la demanda social de la protecció i revitalització de l’horta com a espai producte. Per a açò, ha valorat que garanteix la seua pervivència com a espai viu i la protegeix enfront de l’especulació. També ha posat de relleu que assegura la creació de condicions que permeten l’activitat agrària i la qualitat de vida dels agricultors i assenta les bases per a revertir l’abandó de terres.

PSPV: “Tots estan representats en aquesta llei”

Per la seua banda, Rafael Briet, del PSPV, ha defensat que s’ha treballat per a fer una llei “en la qual tots estiguen representats”. “El que hui aprovem és una llei que pretén fer de l’horta un espai viu, una llei que cerca la conservació d’un espai competitiu i estratègic i que dóna un marc jurídic per a reparar el dany que va patir l’horta de València”, ha reivindicat.

PP: “És una llei especulativa”

No obstant açò, el diputat del PP Luis Santamaría creu que és una norma “sense consens” i “especulativa” amb “referències a Veneçuela”. A més, ha dit que no confia en les seues propostes i “carrega contra els agricultors sense que es regule cap tipus de compensació ni indemnització”. Així mateix, ha reprovat que limita les ajudes que reben els agricultors i “deixa al marge el 90% dels productors agraris”. “Ens sembla una llei discriminatòria, especulativa i que s’oblida de la rendibilitat agrària”, ha resolt.

Comparteix

Icona de pantalla completa