Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans es queda sol en l’oposició a la quota basca a les Corts

El ple de les Corts d’aquest dijous ha rebutjat, amb l’abstenció de PSPV, Podemos i Compromís i el vot en contra del PPCV, la idea de demanar al Consell que presente recursos d’inconstitucionalitat contra el concert i la quota basca, com demanava Ciutadans a través d’una iniciativa legislativa.

En concret, aquesta proposta de la formació taronja insta el Consell a “manifestar el seu rebuig a les conseqüències que per a la solidaritat interterritorial i per a la hisenda de la Comunitat tindria l’aprovació de la llei per la qual s’aprova el concert econòmic del País Basc i la llei per la qual s’aprova la metodologia d’assenyalament del contingent basc per al quinquenni 2017-2021”.

Així mateix, demana presentar recursos d’inconstitucionalitat contra aquestes dues lleis atés que “el contingut material de les mateixes incorre en una vulneració dels preceptes de la Constitució que consagren el principi d’igualtat entre tots els ciutadans amb independència del territori en què residisquen” i perquè poden suposar “privilegis socials i econòmics”.

A més, insta a exigir al govern espanyol que explique “de forma urgent davant totes les comunitats autònomes l’última reforma del concert basc i l’última actualització del contingent en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i que aclarisca la infravaloració de les competències estatals transferides i quins mètodes utilitzen per al seu cost en les comunitats forals.

També urgeix l’executiu central a dur a terme “les reformes necessàries perquè aquestes comunitats s’incorporen plenament al sistema d’anivellació interregional i contribuïsquen en igualtat de condicions al principi de solidaritat territorial”.

Durant el debat parlamentari, el diputat de Cs Toni Woodward ha considerat “inconstitucionals” aquestes lleis per “la desigualtat i insolidaritat de tracte per raó de territori” que suposen, al mateix temps que ha criticat la seua “opacitat”. “Considerem que açò és una greu injustícia que crea unes desigualtats territorials inadmissibles”, ha subratllat.

Woodward ha indicat que al Consell li agradaria comptar amb els recursos suficients per a confeccionar els pressupostos sense haver d’incloure “una partida fictícia de 1.300 milions”. “Per què la Comunitat amb un dels PIB més baixos d’Espanya ha de contribuir amb 1.735 milions a l’Estat? És açò solidari? És aquesta la nostra quota?”, s’ha preguntat per a lamentar que mentrestant el sistema de finançament “encara no s’ha resolt”.

No obstant açò, el síndic de Compromís, Fran Ferri, ha lamentat aquest “copia i enganxa” que la formació que lidera Albert Rivera ha presentat en diversos parlaments autonòmics i que no aborda la necessària reforma del sistema de finançament per a acabar amb la “injustícia” que pateixen els valencians.

Al seu parer, la vertadera “excepcionalitat” no és el contingent basc, sinó que el País Valencià pague com si fóra una autonomia rica. Ha criticat que la iniciativa de Cs no arreplega els problemes dels valencians, encara que ha criticat la falta de “transparència, llum i taquígrafs” que hi ha en “aquest pacte de despatx” que, al seu parer, busca “mantenir a Rajoy en el poder”.

Ha demanat a Cs que ajude a desbloquejar la reforma de l’Estatut d’Autonomia i que deixe de donar suport a Mariano Rajoy perquè “estem en 2018 i no s’ha reformat el sistema de finançament, a la qual cosa es va comprometre”.

Comparteix

Icona de pantalla completa