'Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània'

Aquesta setmana vinent es presenta a València (Ca Revolta, dijous 6 de març) i Barcelona (CAT, divendres 7 de març), el llibre 'Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània'
2 març 2014 01:00h
RedactaVeu / València
 
En les societats tradicionals aquesta cançó improvisada jugava un paper decisiu com a vehicle expressiu de la comunitat, com a mecanisme regulador de tensions socials i com a instrument de resolució de conflictes. En els moderns contextos urbans, el seu paper ha canviat substancialment però continua exercint d’element de cohesió grupal, de generació i ratificació d’identitats col·lectives i de socialització alternativa.
 
El fenomen de la cançó improvisada ha estat en els darrers anys ben estudiat en l’àmbit castellanoparlant -la seua implantació és grandíssima en els països hispanoamericans i també en Canàries, Andalusia o Múrcia- o al País Basc on el 'bertsolarisme' és una de les pedres angulars de la cultura euskaldun.
 
'Pensar en vers' vol afegir-se a aquest moviment d’estudi i difusió del 'repentisme' centrant la seua atenció en la seua pràctica als països de la Mediterrània i, especialment, a casa nostra: així hi tenen un espai rellevant el cant valencià, la glosa de Mallorca i Menorca, la jota de les terres de l’Ebre, els garrotins de Lleida, les nyacres i patacades de l’Empordà i les corrandes i cançons de pandero catalanes.
 
Però també s’hi para esment en el 'trovo' de l’Alpujarra i de Múrcia, els poetes del Genil, el 'chacarrà' del Camp de Gibraltar, el 'chjama e rispondi' de Còrsega, la 'gara poetica' sarda, els 'poeti a braccio' de l’Itàlia central, el 'ghana' maltés, el 'tsàttisma' de Xipre, les 'mandinades' de Creta i el Dodecanés, els 'ashik' turcs o el 'zajal' del Líban i Palestina. Un recorregut per un paisatge cultural fascinant en la seua diversitat formal i en la sorprenent unitat que subjau en el fons.
 
El llibre s’estructura en dues parts, una primera d’anàlisi i reflexió i una segona descriptiva dels diferents gèneres de cançó improvisada que podem trobar per les riberes de la Mediterrània, i s’acompanya d’un CD amb mostres de cançó improvisada a càrrec d’alguns dels noms més emblemàtics -històrics i actuals- de cadascuna de les tradicions musicals representades.
 
El projecte es va finançar mitjançant una campanya de micromecenatge que, en només nou dies, va assolir els objectius econòmics prevists i que al final ha comptat amb la participació de 209 mecenes.
 
Josep Vicent Frechina és un periodista i escriptor estudiós de la cultura popular de la Mediterrània. Coordina la revista Caramella i col·labora habitualment en diversos mitjans generalistes i especialitzats.
 
És autor del llibre 'La cançó en valencià. Dels repertoris tradicionals als gèneres moderns' (Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2011) i des del 2006 manté a la xarxa el blog 'La caseta del plater. Cròniques musicals d’un país invisible'.
 
PRESENTACIONS:
 
6 de març – 20:00
València: Ca Revolta (Santa Teresa, 10)
amb versadors i cantadors valencians
 
7 de març – 20:00
Barcelona: C.A.T. (Travessia Sant Antoni, 8-10)
Trobada Jotera de Barcelona
amb Cor de Carxofa
 
22 de març
Reus: Centre d'arts escèniques Giny (Carrer de Pere Cavallé i Llagostera, cantonada carrer d'Astorga).
Segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans
 
4 d’abril – 19:30
Alacant: Casal Popular Tio Cuc (Sant Leandre, 6)
 
5 d’abril – 19:00
Muro (Mallorca): Centre Cultural Ca S’Artiller (Gaspar de Bono, 15)
amb l’Associació de Glosadors
 
I pròximament...
2 o 9 de maig – 19:30
Elx: Casal Jaume I (per confirmar)
III Jornades de Cultura Popular Sarangollo
 
15 de maig – 20:00
Massalfassar: Café l’Infern (Plaça de l’Església)
 
17 de juliol – vespre
Espolla
Escola d’Estiu de Glosa
 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next