Diari La Veu del País Valencià
Puig, sobre el model de finançament de Rajoy: Busca enfrontar les autonomies

El cap del Consell i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha expressat aquest diumenge el seu rebuig al model de finançament autonòmic avançat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i ha denunciat la seua “obstinació per enfrontar les autonomies”. “Rajoy està sent deslleial i els valencians no ens quedarem callats davant tanta incompetència”, ha asseverat.

Puig ha centrat la seua intervenció en un acte dels socialistes a recriminar que Rajoy haja “tornat a perdre una oportunitat” per a plantejar quina és la seua “solució” al repartiment de fons i que ho faça “després d’un any de retard a la seua promesa que en 2018 ja hi hauria un nou model”. El president de l’executiu espanyol va anunciar aquest dissabte que el nou model “tindrà en compte” la despoblació i la dispersió territorial i va cridar el PSOE a “buscar un enteniment”.

D’aquesta forma, el president considera que “ha incomplit la seua paraula i ara està intentant enfrontar les autonomies amb l’únic objectiu d’incomplir amb el seu paper institucional”. Ha insistit així que “està sent deslleial”, a més de “generar més problemes de discriminació als valencians”.

En el seu discurs d’inauguració del congrés comarcal del PSPV-PSOE de la Marina Baixa, a Callosa d’en Sarrià, Puig ha reivindicat que el paper dels socialistes és el de “guanyar batalles fonamentals per als valencians”, com la de la reforma del finançament. Després de destacar l’avanç assolit des de 2015, ha reconegut que “una legislatura no és suficient”, ja que “el canvi a la Comunitat necessita molt de temps i recursos per a superar els 20 anys de derrota col·lectiva que han significat els governs del PP”.

Per tant, ha advertit en aquest punt: “No tolerarem els intents de Rajoy de situar el debat de la reforma del model com un debat entre partits o entre polítics”. “Que ningú s’enganye, perquè la reforma del finançament no és ni molt menys un enfrontament entre les autonomies com pretén fer veure Rajoy, és una reivindicació a l’Estat de les comunitats infrafinançades com la valenciana”, ha recalcat, per a reiterar el seu objectiu de “ser exactament iguals que la resta espanyols”.

Ha subratllat sobre aquest tema que “el PSPV no és el partit nacionalista, sinó el partit del poble valencià i el que més intel·ligentment vol defensar els nostres interessos d’acord amb la resta de territoris”. I s’ha mostrat en contra dels “projectes sobiranistes”, però també “dels que volen recentralitzar aquest país i fer un país que no existeix més enllà de la M-40”.

Comparteix

Icona de pantalla completa