Diari La Veu del País Valencià
La pólvora, la tradició i el foc enceten les Falles 2018

València s’entrega a les Falles un any més. La Crida 2018 ha comptat amb les Torres de Serrans com a llenç majestuós sobre el qual s’ha mostrat a tot el món la riquesa cultural i tots els elements que fan possibles unes festes que són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO des de l’any 2016.

S’ha donat inici a la Crida amb un espectacle audiovisual amb què, mitjançant la tècnica del mapping, s’han projectat un seguit d’imatges a les torres. Tot seguit, s’han pogut escoltar i llegir alguns versos del poema Primavera Popular de Vicent Andrés Estellés, amb clares referències al goig de viure unes festes obertes i populars: “Alegria valencians, alegria de València que és oberta i popular. L’anís i els bunyols fan lliga, i el maí i els trons de bac. Alegria, valencians! Ha arribat març a València i sempre que arribar març tots sentim con un glop en el cor. L’alegria de ser valencians”.

Després ha arribat el torn de retre homenatge als principals pilars que atorguen un caràcter únic i propi a les Falles. La música, representada pels tabaleters i dolçainers i la història narrada a través dels cartells i amb les il·lustracions més representatives de les Falles, amb referències als artesans de la indumentària tradicional valenciana, els professionals pirotècnics i la pólvora i els mestres fallers.

L’alcalde de València, Joan Ribó, abans de lliurar les claus de la ciutat a les falleres majors de València, ha convidat tots els valencians a “compartir una festa oberta, diversa, plural i inclusiva com la ciutat que la celebra”. Ha agraït també “el treball i l’alegria” que fan possible aquesta festa.

La fallera major infantil, Daniela Gómez, ha animat tots els xiquets “a gaudir dels actes que barri a barri arribaran a tota la ciutat i a obrir les portes dels casals a tot el veïnat per a participar en convivència i solidaritat i fer de les Falles la millor festa del món”. Ha destacat, a més, que ser faller és “la millor extraescolar” perquè les festes són “teatre, balls regionals i declamació”.

Ha tancat els parlaments la fallera major, Rocío Gil, qui ha recalcat que “la dona té un paper clau i fonamental a les Falles. Som dones del segle XXI representant la tradició i la modernitat d’aquesta festa”. Ha expressat també que ha arribat l’hora de “contagiar els de fora la nostra alegria, igualtat i tolerància i respecte per aquestes festes” i ha recordat que són una oportunitat única perquè “se’ns conega com som els valencians: amables, treballadors, honrats, hospitalaris i solidaris, a més d’un poble que defensa la seua identitat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa