Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans proposa esmenar la llei de creació d’À Punt per a limitar la presència d’extreballadors de RTVV

El grup de Ciutadans a les Corts ha demanat modificar la llei de Radiodifusió que va permetre la creació d’À Punt perquè consideren que no està funcionant. El diputat Toni Subiela ha explicat en roda de premsa que, amb el sistema de contractació que s’està seguint en el nou ens públic, es repetirà el model de l’extinta RTVV, amb una plantilla de 800 treballadors.

Segons ha explicat Subiela, que ha comparegut junt amb la síndica Mari Carmen Sánchez, el partit taronja ha presentat una sèrie d’esmenes per a garantir la sostenibilitat d’À Punt i la igualtat d’accés a les plantilles de treballadors. “Proposem la modificació d’una llei que no funciona com hauria de fer-ho i, entre altres coses, que la despesa en plantilla no supere un terç del pressupost”, ha assenyalat Subiela.

Entre les esmenes, Cs creu necessària la incorporació de la possibilitat que les Corts puguen cessar els membres del Consell Rector d’À Punt “per a evitar que es repetisquen situacions excepcionals com les de Rafa Xambó o Vicent Vergara, amb incompatibilitat manifesta per a formar part de l’entitat, però que ací segueixen amb el suport del Consell”.

Ciutadans no considerava necessària la creació d’una nova televisió pública, però van donar suport al projecte, segons Subiela, perquè es van aprovar certes “línies roges” que sembla que no s’estan complit. En aquest sentit, el diputat de Cs ha demanat que es destine entre un 5 i un 10 per cent del pressupost total del mitjà a convenis amb les TDT locals. “Aquesta seria una gran oportunitat per a la creació d’ocupació en un sector especialment castigats a la Comunitat Valenciana”, ha valorat Subiela.

Sobre el procés d’obertura dels nous mitjans i les contractacions ja realitzades, el portaveu de Cs a la comissió de Radiodifusió de les Corts ha considerat que, si bé és “lògic comptar amb l’experiència dels extreballadors de RTVV”, s’ha d’intentar “evitar” que amb les contractacions temporals es faça “una reversió encoberta de l’ERO” de RTVV. Per aquest motiu, Ciutadans proposa que el valor d’haver sigut treballador de RTVV siga de fins a un 20 per cent en l’accés a la borsa temporal i d’un 5 per cent en la definitiva, mentre que haver format part d’À Punt compte fins a un 3%. “Esperem comptar amb el suport de la resta de grups que també han manifestat públicament el seu descontent amb els processos de selecció”, ha assenyalat el diputat.

La creació de la plantilla definitiva de l’ens públic ha ocupat gran part de la intervenció de Subiela, que ha assegurat que no es pot dedicar el 50% del pressupost d’À Punt a la plantilla. Davant això, han presentat una esmena perquè els diners destinats als treballadors no superen el 33% del total. D’altra banda, ha assenyalat que quan es va redactar la llei es va acordar tindre en compte l’experiència dels extreballadors amb la idea de configurar una plantilla temporal per a preparar l’obertura. Segons Subiela, eixa intenció s’ha retorçut per la direcció o pel Consell Rector i s’ha creat una plantilla completa de forma temporal.

Comparteix

Icona de pantalla completa