Diari La Veu del País Valencià
El PPCV recorre contra l’Oficina de Drets Lingüístics perquè promou la delació i crea llistes de valencians dolents

El PPCV no vol “la imposició del valencià” sinó “la promoció”. Per això, ha recorregut davant el TSJ contra el decret de creació de l’Oficina de Drets Lingüístics (ODL), l’òrgan del Consell per a lluitar contra els casos de discriminació lingüística i fomentar la igualtat entre els usuaris del castellà i el valencià.

Els diputats Jorge Bellver i María José Ferrer Sansegundo han anunciat aquest dilluns que el tribunal ha admés a tràmit el seu recurs i que estan elaborant un escrit on faran veure tota mena d’il·legalitats, sobretot “per la invasió de competències de les administracions estatal i locals i perquè no disposa de cobertura legal per a actuar en l’àmbit privat tant de les persones físiques com jurídiques”.

A parer del PPCV, l’òrgan del Consell “imposa obligacions” als funcionaris de l’Estat i als del municipis de conéixer el valencià i d’adreçar-se en aquesta llengua als ciutadans que no es poden establir per una norma autonòmica, sinó amb acords i convenis de col·laboració.

La principal crítica política se centra en el fet que “promourà la delació entre ciutadans” i “crearà llistes de valencians dolents”, atés que quan s’hi presente una queixa el denunciant no tindrà possibilitat de defensar-se i quedarà inscrit en un registre que, tot i no tindre un caràcter sancionador, el deixarà assenyalat. Bellver i Sansegundo hi han posat els exemples de l’etiquetatge de Consum i el del bar de Burjassot, on una regidora de Compromís no va aconseguir que li serviren “pa torrat” però sí que la miraren malament per parlar en valencià.

A judici del parlamentaris, l’Oficina és un altre chiringuito del Consell la legalitat del qual ha estat posada en dubte “pel Consell Jurídic Consultiu i per un informe de la sotssecretaria de la Conselleria d’Educació”. Els populars, a més, la veuen innecessària perquè “els drets lingüístics estan garantits per la Constitució Espanyola, l’Estatut d’Automomia i el Síndic de Greuges”.

Comparteix

Icona de pantalla completa