Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat compra una part del Principal d’Alacant per a reforçar l’oferta d’espectacles públics a la ciutat

El Teatre Principal d’Alacant ja forma part del circuit d’espais culturals que gestiona la Generalitat després que aquest dimarts el president Ximo Puig i el conseller de Cultura, Vicent Marzà, hagen signat junt amb l’alcalde d’Alacant, Gabriel Echávarri, i el sotsdirector general i director territorial del Banc Sabadell, Jaime Matas, l’acord amb què el govern valencià passa a adquirir el 33,3% de la propietat de l’immoble.

El president Puig ha subratllat que aquest acord obri una “nova etapa” que permetrà rellançar un espai escènic que representa “l’essència de la cultura”, de gran importància per a la ciutat d’Alacant i per al País Valencià. La signatura del protocol d’intencions entre la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Ajuntament d’Alacant i el Banc Sabadell suposa l’inici dels tràmits que permetran l’entrada de la Generalitat, amb una participació del 33,3%, en la Comunitat de Propietaris Teatre Principal CB, amb la finalitat d’equilibrar comptes, rehabilitar l’edifici i col·laborar econòmicament en la gestió futura del recinte cultural.

Puig també ha expressat la seua voluntat que es produïsca “al més ràpidament possible” l’entrada de la Generalitat en l’entitat gestora del teatre, de manera que, a partir d’eixe moment, “es puga disposar dels recursos per a procedir immediatament a la rehabilitació del teatre”. “No solament volem participar en la rehabilitació, sinó en un projecte cultural que va molt més enllà, que creu en l’essència de la cultura”, ha indicat el cap del Consell, que ha agraït a l’Ajuntament i al Banc Sabadell, actualment titulars cadascun d’ells del 49% de la Comunitat de Propietaris Teatre Principal d’Alacant, la seua disposició a aconseguir aquest acord. “No serem testimonis muts, sinó que volem col·laborar, coparticipar i ser corresponsables”, ha manifestat també Puig.

Oferta cultural conjunta amb altres espais

Per la seua banda, el conseller Vicent Marzà ha afirmat que la Generalitat, a través de l’Institut Valencià de Cultura, “fa de nou justícia a Alacant i a la cultura de la ciutat” amb aquest acord i ha mostrat la seua voluntat d’aportar “una oferta cultural conjunta als teatres principals d’Alacant, Castelló i València”.

Tal com ha concretat Marzà, “la Generalitat no entra solament a formar part del Teatre Principal d’Alacant econòmicament, sinó que coordinarà part de la programació al costat de la que ja realitza al Teatre Arniches”.

“El Teatre Principal d’Alacant serà motor de producció i d’exhibició cultural, comptarà amb estrenes que després es portaran a altres parts del territori i també serà seu de producció pública del Teatre del Poble Valencià”, ha indicat el conseller. A més, ha subratllat que s’està davant un “dia històric per a la professió, per a les empreses, per a les alacantins que omplen els escenaris”. “Per primera vegada en la història del nostre teatre, escenifiquem la signatura d’un protocol que dignifica Alacant i que serveix com a punt de partida per a avançar en les arts escèniques”, ha dit.

Comparteix

Icona de pantalla completa