Diari La Veu del País Valencià
Els valencians amb rendes mitjanes o baixes són els quarts que menys IRPF paguen a l’Estat

Les famílies valencianes amb rendes mitjanes i baixes són les quartes d’Espanya que menys IRPF han de pagar com a conseqüència de la reforma fiscal que va aprovar l’actual Consell a través de la Llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat per a 2017, tal com certifica la XVII edició de l’estudi Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral 2018, publicat pel Registre d’Economistes Assessors Fiscals.

El govern valencià va començar a finals de 2016 una modificació tributària per a desmuntar el sistema fiscal implantat durant els vint anys de gestió de l’anterior Consell, amb el qual es feia pagar més IRPF a les rendes mitjanes i baixes del País Valencià que a les de la resta d’autonomies, mentre que a les rendes altes i a les grans fortunes se’ls exigia una menor contribució que a la resta de l’estat espanyol, segons ha informat la conselleria d’Hisenda en un comunicat.

Davant aquesta situació, l’actual Consell va abordar una reforma fiscal “sota el prisma de la progressivitat i la justícia tributària” amb la finalitat d’assegurar que els trams mitjans i baixos de renda pagaren menys, al mateix temps que les rendes més elevades i grans fortunes, que fins aleshores havien gaudit d’un tracte preferencial, realitzaren un major esforç.

L’estudi dels assessors fiscals del Consell General d’Economistes mostra, actualment, que el País Valencià és la quarta autonomia on menys IRPF s’abona en el cas de les rendes de 20.000 euros, i és també la quarta per la cua en els trams de fins a 30.000, solament superada per Madrid, Galícia o La Rioja, que gaudeixen d’un finançament molt major que la valenciana. El territori valencià també es manté per sota de la mitjana en trams de fins a 55.000 euros. En canvi, a partir de rendes superiors als 60.000 euros, la valenciana se situa per sobre de la mitjana, especialment a partir de rendes superiors a 90.000, 120.000 i més de 175.000 euros.

Diferències en l’IRPF entre autonomies. / GVA

El nou règim fiscal valencià s’aplicarà en la pròxima campanya de renda a partir dels mesos d’abril i maig. La modificació comportarà que 1,6 milions de contribuents valencians de rendes mitjanes i baixes abonen enguany menys en concepte d’IRPF, enfront dels 61.787 que més perceben i que veuran incrementada la seua càrrega fiscal. La reforma suposarà un cost per a les arques autonòmiques de 81 milions, la qual cosa significa que no s’incrementa globalment la pressió fiscal per l’IRPF. Aquesta modificació es veurà compensada amb l’increment aplicat a les grans herències i fortunes, que suposarà 86 milions, de manera que finalment hi haurà un saldo positiu únicament de 5 milions.

“Hem acabat amb un sistema tributari injust, exemple de les polítiques de l’anterior Consell, que penalitzava especialment les classes mitjanes i baixes, les més castigades per les polítiques regressives implantades pel PP a Espanya i a la Comunitat Valenciana durant els anys més durs de la crisi”, ha subratllat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler.

La reforma tributària, ha destacat Soler, “va donar compliment a l’Acord del Botànic i a l’informe de la Comissió d’Experts, implantant un model molt més progressiu i igualitari que permet lluitar contra el frau fiscal, facilita la sostenibilitat de la despesa i respon al principi de progressivitat establit en l’article 31 de la Constitució Espanyola, pel qual es paga en funció de la capacitat econòmica”.

Comparteix

Icona de pantalla completa