Alumnes de la UPV construiran una barraca eficient energèticament per a guanyar un concurs europeu

El projecte Azalea UPV, que es presenta en públic aquest dijous, competirà en la propera edició del certamen Solar Decathlon Europe
/ València
1 març 2018 17:11h /
Azalea durà la cultura i l'arquitectura valenciana a la ciutat hongaresa d'Szentendre i ho farà amb una barraca "totalment sostenible, moderna i respectuosa amb el medi ambient".

"La petjada ecològica produïda pels habitatges ha arribat al 50% de la contaminació global. Només la societat és capaç de revertir aquesta situació". D'aquesta manera ens rep la web d'Azalea UPV, el projecte proposat per la Universitat Politècnica de València per a caminar cap a un nou model de casa sostenible i ecològica.

Una trentena d'estudiants i titulats per la UPV formen Azalea, un equip multidisciplinari en què hi ha arquitectes, enginyers i comunicadors, entre altres perfils. "Ha de ser una casa eficient energèticament i per això calen enginyers. Però la casa també s'ha de construir, amb els arquitectes. A més, cal comunicar i divulgar el que s'està fent, amb gent especialista en audiovisuals, màrqueting o xarxes socials", expliquen des d'Azalea. Alguns dels membres de l'equip es van conéixer a Makers UPV, una comunitat d'alumnes formada en 2013 per a "millorar l'experiència d'aprendre gràcies a la pràctica".

La cerca de suports i patrocinis els va dur a formalitzar un conveni amb l'empresa Leroy Merlin, que inclou una partida per a equipar un taller amb tots els materials i eines necessaris. A més, Azalea compta amb el suport institucional de la Generalitat Valenciana, l'Ajuntament de València, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny, l'Escola Tècnica Superior d'Enginyers Industrials de València, l'IVACE o l'Institut Tecnològic de l'Energia.

El gran secret: tradició i sostenibilitat

Tot i que els perfils acadèmics i professionals dels membres d'Azalea són diferents, ara tothom comparteix un objectiu: crear i construir una casa energèticament sostenible, abastida únicament per energia solar, en la nova edició del concurs Solar Decathlon Europe. El certamen, que enguany arriba a la quarta edició europea, se celebrarà a Hongria en juliol de 2019.

El concurs dura un any i mig i va començar al Nadal, quan es va anunciar quins eren els equips seleccionats a partir d'un avantprojecte. Des d'aleshores, la gent d'Azalea UPV està fent entregues cada mes. L'entrega final consistirà a transportar fins a Hongria la seua casa, que començaran a construir en abril al campus de la UPV. De moment han començat a construir uns pavellons en un terreny cedit per la universitat, on aniran provant tots els materials, sistemes i tecnologies que plantegen integrar a la casa. A hores d'ara "estem en fase de preproducció i tot el que hi ha es podrà veure aquest dijous", informen des d'Azalea.

La Facultat de Belles Arts de la UPV acull hui, 1 de març, la presentació oficial del projecte. Ací és on es desvelarà el secret guardat fins ara: Azalea durà la cultura i l'arquitectura valenciana a la ciutat hongaresa d'Szentendre i ho farà amb una barraca "totalment sostenible, moderna i respectuosa amb el medi ambient".

L'objectiu dels membres d'Azalea és guanyar el concurs, però no volen limitar-se a això. "Volem transmetre la tradició valenciana a tot el món i fer-ho d'una forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient", afegeixen. I, sobretot, volen conscienciar de la necessitat d'un canvi en els nostres hàbits, començant per la llar que ens acull.

next