Diari La Veu del País Valencià
Alumnes de la UPV construiran una barraca eficient energèticament per a guanyar un concurs europeu

“La petjada ecològica produïda pels habitatges ha arribat al 50% de la contaminació global. Només la societat és capaç de revertir aquesta situació”. D’aquesta manera ens rep la web d’Azalea UPV, el projecte proposat per la Universitat Politècnica de València per a caminar cap a un nou model de casa sostenible i ecològica.

Una trentena d’estudiants i titulats per la UPV formen Azalea, un equip multidisciplinari en què hi ha arquitectes, enginyers i comunicadors, entre altres perfils. “Ha de ser una casa eficient energèticament i per això calen enginyers. Però la casa també s’ha de construir, amb els arquitectes. A més, cal comunicar i divulgar el que s’està fent, amb gent especialista en audiovisuals, màrqueting o xarxes socials”, expliquen des d’Azalea. Alguns dels membres de l’equip es van conéixer a Makers UPV, una comunitat d’alumnes formada en 2013 per a “millorar l’experiència d’aprendre gràcies a la pràctica”.

La cerca de suports i patrocinis els va dur a formalitzar un conveni amb l’empresa Leroy Merlin, que inclou una partida per a equipar un taller amb tots els materials i eines necessaris. A més, Azalea compta amb el suport institucional de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria del Disseny, l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de València, l’IVACE o l’Institut Tecnològic de l’Energia.

El gran secret: tradició i sostenibilitat

Tot i que els perfils acadèmics i professionals dels membres d’Azalea són diferents, ara tothom comparteix un objectiu: crear i construir una casa energèticament sostenible, abastida únicament per energia solar, en la nova edició del concurs Solar Decathlon Europe. El certamen, que enguany arriba a la quarta edició europea, se celebrarà a Hongria en juliol de 2019.

El concurs dura un any i mig i va començar al Nadal, quan es va anunciar quins eren els equips seleccionats a partir d’un avantprojecte. Des d’aleshores, la gent d’Azalea UPV està fent entregues cada mes. L’entrega final consistirà a transportar fins a Hongria la seua casa, que començaran a construir en abril al campus de la UPV. De moment han començat a construir uns pavellons en un terreny cedit per la universitat, on aniran provant tots els materials, sistemes i tecnologies que plantegen integrar a la casa. A hores d’ara “estem en fase de preproducció i tot el que hi ha es podrà veure aquest dijous”, informen des d’Azalea.

La Facultat de Belles Arts de la UPV acull hui, 1 de març, la presentació oficial del projecte. Ací és on es desvelarà el secret guardat fins ara: Azalea durà la cultura i l’arquitectura valenciana a la ciutat hongaresa d’Szentendre i ho farà amb una barraca “totalment sostenible, moderna i respectuosa amb el medi ambient”.

L’objectiu dels membres d’Azalea és guanyar el concurs, però no volen limitar-se a això. “Volem transmetre la tradició valenciana a tot el món i fer-ho d’una forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient”, afegeixen. I, sobretot, volen conscienciar de la necessitat d’un canvi en els nostres hàbits, començant per la llar que ens acull.

Comparteix

Icona de pantalla completa