Diari La Veu del País Valencià
El PPCV es querella contra el diputat Xavier Rius per presumptes irregularitats en contractacions del MuVIM

El grup popular a la Diputació de València s’ha querellat contra el responsable de l’àrea de Cultura, Xavier Rius, a qui acusen de malversació, falsedat documental, prevaricació i tràfic d’influències en contractes relacionats amb el Museu Valencià de la Il·lustració i la Modernitat.

La denúncia l’ha presentada aquest dimecres la portaveu del PP a la corporació, Mari Carmen Contelles, qui ha assenyalat que el seu grup ha detectat “múltiples irregularitats” en la contractació de l’empresa Somnis i, posteriorment, en contractes a dues persones que tenen vincles familiars amb el portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Paterna, Juan Manuel Ramón Paúl, qui també va ser assessor de Rius poc més d’un any, ja que en 2016 va ser nomenat primer tinent alcalde de la localitat de l’Horta Oest. Segons ha denunciat Contelles en roda de premsa, aquestos contractes s’han fet “a dit” i ha emfatitzat que se’ls ha tractat “d’ocultar” la informació en els documents sol·licitats a la presidència de la Diputació.

El diputat de Cultura, Xavi Rius, per la seua banda, ha reiterat en un comunicat que l’informe d’Intervenció de la Corporació encarregat expressament per a avaluar les contractacions del MuVIM ratifica que els mims-actors de l’empresa Somnis de l’exposició permanent del museu estaven treballant amb la Diputació des de 2005, any en què a la diputació governava el PP amb majoria absoluta. Al citat informe, ha recordat Rius, es diu literalment: “[…] a mi cargo consta que Francisco R.P. está dado de alta como tercero antes de 2005 y ya entonces tenía contratos con el MUVIM”.

Al respecte, Xavier Rius considera que “si algú ha practicat ‘enxufismes’ en la persona d’un familiar d’un assessor de Compromís és el Partit Popular, partit que governava anteriorment la corporació”. Les successives contractacions per part de la Diputació a aquesta empresa finalitzen definitivament el 2017 amb l’adjudicació pel concurs que convoca l’actual diputat, ha puntualitzat. Rius s’agafa a allò que reflexa l’informe de l’interventor de la Diputació de València i recorda que es van adoptar les mesures per a canviar el “funcionament anòmal” habitual d’aquest servei per una situació contractual conforme a Llei. “Tots els tràmits estan fiscalitzats per la intervenció de la Diputació”, ha declarat Rius.

La decisió de normalitzar la situació contractual es va prendre en el moment que “es va considerar garantit el funcionament normal de l’exposició permanent, després de la provisionalitat inicial que no permetia conéixer els períodes hàbils i possibles d’obertura”.

“Si la portaveu popular vol cenyir-se a la realitat, hauria de congratular-se que s’haja posat fi a una situació anòmala gestada durant el govern popular”, sosté Rius.

El diputat de Cultura ha volgut deixar clar també que “des de l’àrea de Cultura que ell encapçala sempre s’ha facilitat la informació quan s’ha demanat per part del Partit Popular”. I, finalment, Rius ha afirmat que “tot açò és una campanya orquestrada pel Partit Popular i contra el govern progressista de la Diputació per intentar tapar els seus casos de corrupció que estan col·lapsant els jutjats”.

Comparteix

Icona de pantalla completa