Diari La Veu del País Valencià
Les dones dirigeixen el 23,3% de les empreses del Parc Científic de la UV

El 23,3% de les organitzacions allotjades al Parc Científic de la Universitat de València (PCUV) estan dirigides per dones. Així ho recull l’informe publicat per la seua Fundació en el marc del Programa d’Impuls al Desenvolupament Empresarial (PIDE), que compta amb finançament de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat i la primera edició del qual es va celebrar en 2016.

La xifra suposa “un substancial increment respecte a les dades de l’estudi PIDE 2016, en què les dones dirigien el 13,5% de les organitzacions”, ha subratllat Luis Cortés, responsable d’aquesta investigació al costat de Carlos Nagore.

A més, l’estudi reflecteix que el perfil d’empreses i entitats més present al Parc Científic és el de microempreses i pimes emergents, amb la forma jurídica de Societat de Responsabilitat Limitada, amb una mitjana de xifra de negoci propera al milió d’euros de facturació anual i una ferma aposta per la innovació, ja que quasi el 40% inverteix més del 40% del seu pressupost en aquesta partida.

Els objectius del programa PIDE són millorar la visibilitat i coneixement de les empreses situades en el Parc Científic, identificar casos d’èxit i bones pràctiques i proposar solucions innovadores en temes transversals com el finançament, la formació, la internacionalització i el màrqueting, entre d’altres, segons ha informat l’entitat en un comunicat.

Malgrat l’heterogeneïtat d’àrees d’activitat, l’informe evidencia les dues grans àrees en les quals se circumscriu el 40% de les empreses i entitats del PCUV: Agroalimentació-Biotecnologia (20%) i Medicina i Salut (20%). Les segueixen, per nombre d’empreses, les àrees d’Enginyeria, Consultoria i Assessoria (16,7%) i la d’Informació, Informàtica i Telecomunicacions (15%).

Facturació i treballadors

“Les empreses poden considerar-se en termes generals com a emergents”, ha indicat Luis Cortés, “ja que el 47% té menys de cinc anys d’antiguitat”. Malgrat la seua recent creació, “aquestes microempreses i pimes van registrar un increment del 50% en la xifra de negoci total en el període 2013-2016, passant de 20,83 milions d’euros en 2013 a 30,48 milions d’euros en 2016. Açò suposa una mitjana per empresa propera al milió d’euros de facturació anual”, ha explicat el tècnic de la FPCUV.

Pel que fa als seus recursos humans, les empreses van comptabilitzar en 2016 un total de 476 empleats, per la qual cosa la mitjana de treballadors per empresa ha crescut de 6,9 en 2013 fins a 8,6 en 2016. Quant al perfil formatiu, el 83,7% posseeix una titulació universitària i d’aquests, el 15,1% són doctors. Si s’atén al gènere dels empleats, el 57% són homes i el 43%, dones.

Per la seua banda, Carlos Nagore ha subratllat que “un terç de les empreses exporta, encara que el que crida especialment l’atenció és que el que venen en mercats internacionals són majoritàriament serveis, no productes”. Pel que fa als mercats on operen aquestes organitzacions, la major part de la facturació (65,7%) prové de països de la Unió Europea.

L’àrea empresarial suma ja 160 patents

Una altra xifra que singularitza l’àrea empresarial del Parc Científic és la “ferma aposta per la R+D+i”, ja que quasi el 40% de les empreses dedica més del 40% del seu pressupost a aquesta partida. En aquesta línia, el 68% de les organitzacions ha desenvolupat nous productes i serveis en els últims quatre anys, mentre que el 41% disposa d’algun tipus de protecció de la seua propietat intel·lectual i industrial i el 35% de les empreses posseeix almenys una patent, comptabilitzant un còmput de 160 patents concedides.

Les tres formes de finançament més utilitzades per les empreses són el creixement orgànic (60%), l’ampliació de capital (33,3%) i el finançament bancari (28,3%). Paral·lelament, el 22% ha rebut finançament de R+D+i de programes marca de la Unió Europea.

Comparteix

Icona de pantalla completa