Diari La Veu del País Valencià
L’acord de la ‘pinyolà’ impedeix l’assentament al 75% dels ruscs als camps
RedactaVeu / València

La Unió assenyala que la Conselleria d’Agricultura torna, un any més, a obligar a la immensa majoria dels apicultors valencians a eixir de les zones citrícoles, després de la publicació en el Diari Oficial valencià (DOCV) de l’Acord del Consell de la Generalitat del passat divendres pel qual s’aproven mesures per a limitar la pol·linització creuada entre plantacions de cítrics.

La normativa de la ‘pinyolà’ d’enguany únicament deixarà assentar, en el millor dels casos, el 25% del total dels ruscs censats en tot el País Valencià, aproximadament uns 99.000 sobre un total de 400.000. Encara que s’incrementa el nombre de municipis amb possibilitat d’assentaments, aquests segueixen sent totalment insuficients per a cobrir les necessitats dels apicultors.

La Unió també qüestiona que la normativa permeta en les zones on es podran assentar ruscs la utilització de tractaments a força d’àcid gibberèl·lic o de sulfat de coure durant el període de floració, com a mètode alternatiu per a reduir significativament la presència de llavors en els fruits. No cal oblidar que la normativa comunitària sobre aquest tema desaconsella els tractaments fitosanitaris en època de floració.

Ajudes a la biodiversitat

Els apicultors professionals del País Valencià no han rebut el pagament de les ajudes a la biodiversitat, així com no disposen des de l’any 2009 de compensacions econòmiques a causa de la disminució d’ingressos pel seu allunyament de les zones citrícoles que els impedeix la producció de mel autòctona de flor del taronger.

La Unió assenyala que la Conselleria d’Agricultura ha tornat a deixar a l’estacada els apicultors valencians perquè segueixen sense reduir-se les limitacions respecte a l’any anterior i tampoc s’han introduït millores substancials que beneficien el sector, mentre que la prohibició es fixa des de l’1 d’abril fins al 31 de maig.

Segons la Unió, cal cercar solucions que servisquen de consens al sector apícola i sector citrícola. Enguany, més si cap, es precisa que els apicultors puguen assentar els seus ruscs en les zones citrícoles a causa de l’elevada mortalitat i baixa producció de la passada campanya a conseqüència de les condicions climatològiques adverses, ja que amb la producció de mel de flor del taronger es recuperarien els ruscs valencians.

La nova normativa no cerca un equilibri en les relacions entre apicultors i citricultors. Se subvenciona el canvi varietal en cítrics però no es resol el problema de la pol·linització creuada i es deixa els apicultors en una situació de total indefensió que perjudica greument les seues rendes. La Unió afirma que la Conselleria d’Agricultura posa contínuament nombroses traves i impediments als apicultors valencians per a desenvolupar de forma normal la seua activitat, sense adonar-se que es tracta d’un sector que, a part de produir riquesa per al conjunt de l’economia del País Valencià, és clau per al manteniment del medi ambient i la biodiversitat i el teixit social en el medi rural.

Comparteix

Icona de pantalla completa