Diari La Veu del País Valencià
Greenpeace desafia València i altres 10 ciutats a convertir-se en sostenibles per a lluitar contra el canvi climàtic

Greenpeace ha desafiat València, Albacete, Barcelona, Madrid, Palma, Pamplona, Santiago de Compostel·la, Sevilla, Sòria i Saragossa a crear models sostenibles que integren la lluita contra el canvi climàtic, revertisquen la pèrdua de biodiversitat i creuen espais amables i sans per a les persones.

Per açò, l’organització, dins de la seua campanya de ‘Consumo’, ha llançat una “revolució urbana” i ha arreplegat en el document ‘Tu consumo lo cambia todo’ les àrees en les quals és prioritari començar a treballar en aquestes deu ciutats i les possibilitats que tenen de canvi.

“Hem triat aquestes ciutats per a treballar amb elles canvis substancials en matèria de residus, salut, alimentació i mobilitat. Volem que accepten el nostre repte i es convertisquen en exemples a seguir a nivell nacional i internacional, perquè els canvis globals s’aconsegueixen amb victòries en el concret”, ha apuntat la responsable del programa de Consum de Greenpeace, Celia Ojeda.

L’organització destaca que el 80% de la ciutadania de l’estat espanyol viu en ciutats, per la qual cosa són els llocs on es consumeix més aigua, més energia, on el transport causa majors índexs de contaminació, on es consumeixen més productes d’usar i tirar o on es generen més residus.

En aquest sentit, assegura que en 2007 es va superar per primera vegada el percentatge de persones que viuen en ciutats a tot el món, enfront d’aquelles que viuen en el mitjà rural, xifra que, segons Greenpeace, s’espera que seguisca augmentant. A Espanya, l’organització preveu que l’àrea metropolitana de Madrid passarà dels 1,7 milions d’habitants que tenia en 1950 a 6,7 milions en 2030, un creixement que implica multiplicar per quatre la seua població, i que l’àrea metropolitana de Barcelona passarà d’albergar a 1,8 milions de persones en 1950 a 5,7 milions en 2030.

Per açò, Greenpeace vol convertir les ciutats en espais sostenibles, que aborden la gestió dels recursos naturals, la mitigació dels gasos d’efecte hivernacle i altres formes de contaminació com una prioritat. “Es busca que siguen urbs més humanes, més saludables, més eficients, menys contaminades, amb menys residus. Espais on la qualitat de vida, la reparabilitat, l’intercanvi, les noves economies i la comunitat tinguen un pes fonamental”, apunta l’organització.

“Volem ciutats sostenibles, amables i preparades per a les persones, que reduïsquen el seu impacte en l’entorn natural. Els ajuntaments han de ser valents per a afrontar aquest canvi”, ha declarat Ojeda.

Amb aquesta iniciativa, Greenpeace pretén canviar el consum, variant la dieta i demandant als ajuntaments que fomenten una alimentació sostenible en la seua compra pública; que les ciutats opten per sistemes de mobilitat sostenibles, a través de ‘Plans de Mobilitat’, tant urbans com a metropolitans; i acabar amb la cultura d’usar i tirar, ja que, segons l’organització, fins a 12 milions de tones de plàstics acaben en els mars i oceans anualment, formant el 60-80% de la brossa marina, com a conseqüència d’una mala gestió dels residus o del seu abandó.

Comparteix

Icona de pantalla completa