Diari La Veu del País Valencià
Cinc aspirants a les primàries de Compromís per a les Europees
Europa Press / València

El procés de primàries de Compromís per a les eleccions europees es resoldrà entre els cinc aspirants que han obtingut els 129 avals necessaris per a poder presentar-se a aquest procés, mentre que altres tres s’han quedat fora. Així, el cap de llista s’elegira el pròxim 21 de març entre els aspirants Isabel Marín, Pedro Sánchez, Jordi Sebastià, Julià Álvaro i Enric Bataller.

Així ho han explicat aquest dilluns els membres de la Comissió Electoral Nacional de Compromís, Xavi Rius i Águeda Micó, en roda de premsa per a explicar aquest procés “pioner” a Europa, que ja la ciutadania a més de votar la capçalera de Compromís al Parlament Europeu també triarà l’ordre de la resta de la llista.

Sobre aquest tema, Rius ha destacat que es troben “molt contents” amb aquest resultat perquè en aquests cinc aspirants estan presents totes les sensibilitats de la coalició, encara que només hi ha una dona. “És alguna cosa que no es pot evitar ja que s’ha presentat qui ha volgut”, ha aclarit Micó.

D’aquesta manera, les primàries es resoldran entre l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, del Bloc; l’advocat i professor de Dret Enric Bataller (d’Iniciativa del Poble Valencià); Isabel Martín, regidora de Paiporta, de Compormís; el periodista de RTVV Julià Àlvaro (de Els Verds) i l’activista Pedro Sánchez de l’Alacantí.

Una cinquena part de la militància ha participat en l’elecció dels candidats, que havien de reunir un màxim de 135 avals per a evitar, com ocorre en altres partits, que “candidats de pes acaparen vots” i disminuïsca el nombre d’aspirants.

Les primàries seran obertes a tota la ciutadania i podran participar militants, simpatitzants i qualsevol persona major de 16 anys i veí del País Valencià que signe un manifest d’adhesió al manifest ideològic de Compromís sense necessitat de realitzar cap aportació econòmica obligatòria, encara que sí que s’acceptaran aportacions voluntàries.

Fins al moment s’han registrat unes 500 persones, que sumades als militants dóna un cens inicial d’almenys 10.000 electors, encara que confien que aquesta setmana, gràcies a les campanyes que realitzaran, entre les quals aquest dilluns en les principals universitats, s’eleven els participants.

La votació es podrà realitzar per correu ordinari, electrònic i presencial en unes urnes que s’establiran almenys en les capitals de comarca. Per açò, aquest sistema es preveu repetir per als pròxims comicis nacionals i autonòmics.

Micó ha explicat que amb aquest procés d’obrir les candidatures vol “acostar la política als ciutadans” i ser “coherents” amb el que la formació exigeix per al reptes d’institucions.

Presentació de candidats

Així mateix, Compromís ha organitzat a partir del dijous una campanya amb cinc actes per a donar a conèixer els candidats i que puguen actuar amb els electors i resoldre les seues preguntes. Així, aquesta ronda s’iniciarà dijous que ve a les 19 hores en el Complex de la Petxina de València, amb la presentació oficial de totes les candidatures, i dia 11 a Algemesí, el 14 a Gandia, el 14 a Castelló i el dissabte 15 a Alacant.

Igualment, els electors hauran de triar la configuració de la llista votant l’ordre de les 17 persones, nou dones i huit homes, que la integren. Compromís ha aprovat un sistema de votació ponderat per a assegurar la presència de totes les sensibilitats de la coalició, especialment de les minoritàries.

La llista la integren Reis Gallego, Antonio Vicente García, Maria Luz Monllor, Joana Pascual, Anna Perpinyà, Carles Pineda, Dolores Ripoll, Vicente Torres, Vicente Xavier, Mònica Àlvaro, Josep Miquel Aparicio, Pilar Calpeda, Anna Climent, Albert Furió, mentre que Isabel Martín, Pedro Sánchez i Julià Álvaro repeteixen per a integrar la llista si no resulten triats cap de llista.

Comparteix

Icona de pantalla completa