Diari La Veu del País Valencià
Per què fan vaga les dones?

Salaris més baixos, discriminació laboral, assetjament sexual a la feina, fer la compra, encarregar-se de la casa, dels xiquets, pares i sogres. Aquest és el dia a dia de moltes dones que pateixen masclisme en tots els aspectes de la seua vida i alguns dels motius pels quals el moviment feminista les ha cridades a la vaga el 8 de març. Aprofitant el Dia Internacional de la Dona, les dones estan convocades per a fer un atur laboral, estudiantil, de consum i de cures durant 24 hores.

Les associacions feministes com a tal no poden convocar una vaga i necessitaven la col·laboració dels sindicats, però CCOO i UGT, que sí coincideixen que “hi ha motius de sobra” per a manifestar-se, no aproven fer una vaga de 24 hores, que finalment ha tingut el suport d’Intersindical, CGT i CNT. Així, els dos sindicats majoritaris han convocat una “vaga general parcial” que consisteix a fer una aturada laboral de dues hores, fet que el moviment feminista considera “insuficient”. En canvi, Intersindical, CGT i CNT sí que han convocat una aturada de 24 hores i han dotat de legalitat “la vaga que les dones volen”.

“Ens hem sumat al moviment feminista”, ha explicat aquest dimecres Beatriu Cardona i Prats, coordinadora de l’àrea de les dones d’Intersindical Valenciana, que ha estat acompanyada per Emilia Moreno, de Dones Lliures de la CGT, i José Ángel Santano, membre del comité de vaga de la CNT. Els sindicalistes han insistit que “les protagonistes del 8 de març són les dones”i, per això, ells han d’adoptar un paper secundari. La vaga, però, és general i també dóna dret als homes a fer-la. No obstant això, el moviment feminista considera que si ells també falten a la faena, invisibilitzen la seua tasca.

Tanmateix, sí que troben encertat que els homes s’ausenten del seu lloc de treball si ho fan per “fer aquelles tasques que sempre fan les dones”, com atendre una persona depenent o encarregar-se dels xiquets. D’altra banda, animen els homes a facilitar que elles s’hi puguen sumar. Com? Oferint-se a cobrir els serveis mínims en les empreses, fent la compra i la resta de treballs domèstics. El lema que s’ha estés arreu del món és que “si les dones parem, es para el món” i, per fer això, per a fer-ho visible, cal que ells es queden a un costat, va explicar Moreno.

Aquestos sindicats consideren també que el 8 de març cal donar una visibilitat especial al col·lectiu de dones que treballen internes en cases, “moltes d’elles immigrants”, que estan en situacions molt precàries i també a les dones amb diversitat funcional, “a les quals es prefereix donar caritat en lloc de facilitar la seua inserció en la societat”.

La capçalera de la manifestació estarà formada per dones. / Vaga Feminista PV.

En aquest sentit, els dirigents estatals Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT) van assegurar que les dones protagonitzaran “una jornada històrica” el proper 8 de març però que, en la seua opinió, “ha de ser suportada, aunada i impulsada per homes i dones”. En canvi, el col·lectiu feminista considera que els homes han de jugar un paper secundari.

Aina Taverner Cerezo forma part de la comissió organitzadora de la vaga al País Valencià i assegura que no es poden conformar amb una parada de dues hores “quan inclús s’ha arribat a parlar de fer una vaga indefinida”. No obstant això, assegura que el moviment feminista no busca confrontar-se amb aquestos sindicats perquè “tot el que siga sumar està bé”. Explica que l’any passat ja es va intentar fer l’aturada de dos hores “i va demostrar ser insuficient, perquè no abarca ni totes les professions ni tots els àmbits de la vida”.

“Una vaga diferent”

Les dones volen ser “les protagonistes de la seua lluita”, per això consideren que els homes han d’adoptar un paper secundari aquesta jornada. Segons explica Taverner, que parla en nom del col·lectiu feminista, si els homes secunden la vaga i no van a treballar, s’invisibilitza la tasca que fan elles al lloc de treball. No obstant això, sí que se’ls anima a participar en la manifestació, que eixirà del Parterre a les 18 hores. Això sí, la capçalera estarà formada exclusivament per dones. D’altra banda, la protesta estudiantil tindrà lloc de matí, “qué es quan es fa mes visible que aquest col·lectiu secunda la vaga”.

Amb l’objectiu precisament de visibilitzar la protesta, les dones que formen part del govern de la Generalitat han decidit no tindre agenda pública el dia 8 ni participar en les reunions del Consell. Tavener ha valorat aquest gest però ha emfatitzat que “la vaga del 8 de març és diferent a la resta i no està polititzada”. S’ha organitzat “de baix cap a dalt” i no han acceptat diners de cap sindicat ni de cap partit polític.

Cartell de suport a la vaga de cures. / Vaga Feminista PV.

La novetat d’enguany front a altres aturades feministes és la inclusió de la vaga de cures en la protesta. Consisteix a estendre la vaga a l’àmbit domèstic i familiar fent que els homes s’encarreguen de totes les tasques de la llar que normalment fan les dones. Aquestes feines són com una segona jornada laboral, altament feminitzada i no remunerada. Taverner ha explicat que el moviment feminista és conscient que moltes dones no podran desatendre algunes d’aquestes tasques per la seua situació familiar, per això les animen a penjar el seu davantal en algun lloc visible. Aquest gest servirà per a deixar constància del seu suport a la causa feminista.

Motius comuns

Malgrat les discrepàncies en la forma, tots els sindicats i els col·lectius feministes coincideixen en els motius de la vaga i en les reivindicacions que cal fer. En aquest sentit, Unai Sordo va defensar que la vaga del 8M està “plenament justificada” davant una bretxa salarial que fa que les dones cobren més d’un 30% menys que els homes o davant el fet que el 75% de la contractació a temps parcial la patisquen les dones, que, a més, tenen unes carreres professionals més discontínues en part per uns “insuficients serveis públics i socials que fan que l’economia de cures seguisca recaent a l’esquena de les dones”.

En la mateixa línia, Pepe Álvarez va augurar que la jornada “marcarà un abans i un després” en la lluita per la igualtat i “la situació en aquest país serà diferent”. “És de justícia”, ha subratllat, enfront de la “discriminació” que pateix la dona “es mire per on es mire”, ja siga en el salari o en el tipus de contracte a causa del ‘sostre de vidre’ que dificulta el seu accés a llocs directius.

Aquestes denúncies coincideixen amb les que el moviment feminista fa en el seu manifest, on demana “plena igualtat de drets i condicions de vida entre homes i dones així com la total acceptació de la diversitat”. A més, critiquen les retallades pressupostàries “en els sectors que més afecten les dones: el sistema de salut, els serveis socials i l’educació”; denuncien la corrupció com un factor agreujant de la crisi, i la “justícia patriarcal, que no ens considera subjectes de ple dret.

Comparteix

Icona de pantalla completa