Diari La Veu del País Valencià
Més de 3.000 bicicletes van passar cada dia de novembre pel tram de l’Anell Ciclista del carrer Colón

Una mitjana de 3.300 bicicletes van circular cada dia pel tram de l’Anell Ciclista de València en el carrer Colón durant novembre de 2017, el mes en el qual es va registrar l’ús més alt d’aquesta infraestructura des de la seua engegada.

En aquest mateix període de temps, una mitjana de 2.700 ciclistes diaris van recórrer el tram enfront de les Torres de Quart i 2.100 enfront de les Torres dels Serrans. Les xifres “consoliden l’anell ciclista com una infraestructura fonamental a València en el seu primer any de vida”, destaca l’Ajuntament de València en un comunicat.

Per al regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, “són números freds, però traduïts a imatges de persones desplaçant-se còmodament i àgil sobre vehicles no contaminants com les bicicletes, signifiquen un abans i un després a l’hora d’entendre la mobilitat a la ciutat de València”.

L’edil ha destacat que “l’Anell Ciclista va arribar acompanyat d’una ampliació dels espais per als vianants i la retirada de motocicletes de les voreres”. Per tant, “desplaçar-se de manera sostenible per la ciutat torna a tenir el protagonisme que se li va restar durant anys per a prioritzar la mobilitat motoritzada”.

Des de la seua estrena el passat 4 de març de 2017, el creixement en el trànsit de bicicletes circulant per l’Anell Ciclista ha sigut “constant en tot el seu recorregut, amb l’excepció dels períodes vacacionals”.

Circulació en altres trams

L’administració local ressalta les dades dels trams de Colón o Xàtiva, que són els que, com succeeix amb la resta del trànsit, registren també un major pas de vehicles, “encara que en aquest cas exclusivament no contaminants”.

Així, entre Porta de la Mar i el carrer de Russafa, la intensitat de bicicletes va augmentar respecte al mes de març de 2017 en un 12% i un 9% en el cas de maig i juny; en un 14,5%, 28,5% i 30% en el cas de setembre, octubre i novembre, respectivament, i en un 7,6% i 6% al gener i febrer de 2018.

Entre els carrers de Russafa i Jesús, per davant de la plaça de bous, l’Estació del Nord i Sant Agustí, l’ascens va ser d’un 14% i un 8,5% al maig i juny; d’un 11%, 31% i 30% al setembre, octubre i novembre, i de quasi 10% i 8% al gener i febrer de 2018.

Des de l’Ajuntament subratllen que l’Anell Ciclista “no és una via d’esbarjo, sinó una artèria com qualsevol altra per al desplaçament de les persones usuàries”. “I aquestes no l’utilitzen en la seua integritat per als seus desplaçaments, sinó solament per algun dels seus trams”, puntualitzen.

Sota aquesta premissa, el consistori destaca que en trams distants i amb menys presència comercial, com el tram de les Torres de Quart o Pont de Fusta, s’han superat “folgadament” les 2.000 bicicletes de mitjana al dia en jornades laborables.

“Efecte multiplicador”

Aquestes xifres “confirmen que el nombre de persones usuàries de l’Anell en els seus diferents punts supera àmpliament els diversos milers de persones”, ha assegurat sobre aquest tema el regidor de Mobilitat.

Grezzi ha assenyalat que l’efecte “multiplicador” d'”una infraestructura tan necessària com l’Anell Ciclista, en unes vies que suposaven fins a la seua aparició una muralla per a la mobilitat sostenible”, s’ha fet “encara més notable” en analitzar com la circulació de bicis pels carrils preexistents a l’Anell i confrontants a aquest es va incrementar en pràcticament un 100% amb la seua inauguració i en més d’un 50% entre març i desembre de 2017.

El creixement de la mobilitat sostenible s’ha vist acompanyat d’una reducció del trànsit motoritzat en un 10% de mitjana en les vies que engloben la ronda interior: Blanqueria-Comte de Trénor-plaça de Tetuán, Colón, Xàtiva i Guillem de Castro (destacant la baixada en Colón d’un 17,3 % i a Xàtiva del 14,3%).

Per tant, el regidor ha valorat que el “balanç del primer any d’existència és molt satisfactori”. “La ciutat ha rebut estupendament l’Anell Ciclista i les millores en la mobilitat per als vianants que l’han acompanyat amb total normalitat. El temps ha acabat silenciant endevins i partidaris del tub de fuita, perquè els beneficis col·lectius d’aquesta infraestructura són innegables”, ha afegit.

La intenció de l’Ajuntament és “seguir avançant per aquesta senda del foment de la mobilitat sostenible”. “Esperem comptar per a açò amb la companyia responsable dels grups municipals de l’oposició, que fins ara s’han limitat a entorpir el nostre treball, malgrat el reconeixement que està tenint a Espanya i la resta del món i que ja és motiu d’orgull per a tots els valencians”, ha conclòs Grezzi.

Comparteix

Icona de pantalla completa