La renovada Societat de Garantia Recíproca busca en la venda d'immobles una eina per a reduir el deute

El director general de l'IVF destaca que la nova Afín SGR preveu reduir el passiu heretat dels 370 milions a 30
/ València
5 març 2018 01:00h
Illueca ha destacat que comença un nou "camí d\'esperança" per a l\'SGR, que "ara sí", serà un vehicle de finançament per a pymes i autonoms.

El 95% del teixit empresarial valencià està format per autònoms i pimes. Aquestos, molt castigats per la crisi econòmica, solen tindre més dificultats per a aconseguir finançament privat que les empreses de més grandària. Per a facilitar-los la feina existeix, des de fa 35 anys, la Societat de Garantia Recíproca (SGR), que els ofereix aval i finançament amb unes condicions assequibles per aquest tipus d'empreses.

L'SGR que existia al País Valencià, que depén de l'Institut Valencià de Finances, està en ple procés de reestructuració, ja que fins ara estava pràcticament inactiva i acumulava un deute de 370 milions d'euros. La tasca de sanejament ha portat aparellat un canvi d'imatge i ha passat a nomenar-se Afín SGR. Fins al moment, l'entitat ha aconseguit reduir el seu deute fins a 83 milions d'euros i preveu seguir disminuint el seu passiu fins a aconseguir ser un instrument de finançament "solvent" i "útil" per a les micropimes i els autònoms valencians. 

Així ho va explicar el director de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca, que va assegurar que Afín acabarà el seu porcés de reestructuració en dos anys. Durant aquest període es pretén que el deute es reduïsca fins a 30 milions d'euros, gràcies a la venda del patrimoni immobiliari amb què copta. En totcal consta de 793 immobles "de tot tipus" la venda dels quals permetrà a la societat elevar la seua ràtio de solvència fins al 30% en finalitzar l'exercici i reduir el deute sènior amb les entitats financeres fins a 30 milions d'euros. Entre els edificis de què es vol desfer l'entitat estan les seus de l'SGR a València, Alacant i Castelló. Així, la nova Afín es traslladaria a un edifici de lloguer prop de l'IVF, segons ha informat el seu director. 

Amb això, Illueca ha destacat que comença un nou "camí d'esperança" per a l'SGR, que, "ara sí", serà un vehicle de finançament per a pimes, autònoms i microempreses. Segons ha assenyalat el president de la Generalitat, Ximo Puig, la millora de l'entitat ja s'està fent palesa i en 2017 va avalar 1.500 empreses, cosa que es tradueix en més de 5 milions d'euros.

Amb aquesta ferramenta, les micropimes i autònoms poden finançar-se amb unes condicions preferents que les entitats bancàries no els donarien d'una altra manera. Així, l'SGR ofereix finançament, com a màxim a l'1,5%, encara que en alguns casos pot quedar-se en el 0%. Puig ha lamentat que la crisi econòmica va castigar molt el País Valencià i, en especial, les xicotetes i mitjanes empreses. "En moments tan durs", el teixit empresarial valencià necessitava de ferramentes com l'SGR, que no estaven operatives per a donar el servei que es requeria d'elles, ha destacat el president. 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next