Guanyar Alacant i Compromís porten a la Policia i la Fiscalia la troballa d'un dispositiu de gravació al despatx d'Urbanisme

El passat mes de novembre es va localitzar un sistema d'enregistrament a les dependències que llavors ocupava l'edil de Guanyar Miguel Ángel Pavón
/ València
5 març 2018 01:00h
L\'exregidor d\'Urbanisme de l\'Ajuntament d\'Alacant, Natxo Bellido, a l\'eixida de la comissaria després d\'interposar una denuncia pel dispositiu de gravació trobat al seu despatx

L'exregidor d'Urbanisme a l'Ajuntament d'Alacant, Miguel Ángel Pavón, ha acudit aquest dilluns a la comissaria de la Policia Nacional per a denunciar l'existència d'un dispositiu de gravació al despatx que ocupava fins al passat mes d'octubre. La troballa va coincidir amb les dates en què el seu partit, Guanyar Alacant, i Compromís van trencar el pacte de govern que mantenien amb el PSPV.

A partir d'eixe moment va ser la regidora socialista, Eva Montesinos, qui va passar a assumir la regidoria d'Urbanisme i a ocupar el despatx de Pavón ubicat en l'antiga Cambra de Comerç al carrer San Fernando. Els primers dies, la regidora d'Urbanisme va notar que hi havia zones d'ombra que dificultaven la conversa pel telèfon mòbil a causa d'interferències o de la desaparició del so directament. 

Arran d'aquest fets, Montensinos va advertir el personal de seguretat de l'ajuntament i es va contractar una empresa per tal de que realitzara una exploració a l'estança. Es va trobar un dispositiu de gravació sota un moble annex a la taula, apegat amb cinta aïllant. Els tècnics van determinar que l'aparell per ell mateix no podia realitzar gravacions, però sí mitjançant l'ajuda d'una càmera o la connexió a un equipament informàtic. Com que aquest material no es va trobar, l'equip de govern municipal va decidir no denunciar i sols canviar els panys.

Cal destacar que, anteriorment a Eva Montesinos, el despatx en qüestió sols havia estat ocupat per Miguel Ángel Pavón després de que es decidira traslladar a eixa ubicació el departament d'Urbanisme. 

Entre les hipòtesis que es barallen els experts en seguretat es troba que qui va realitzar tota la instal·lació posteriorment hauria pogut retirar la part i els cables que complementaven el dispositiu de gravació però va oblidar retirar la peça que es mantenia oculta.

Així, Miguel Ángel Pavón ha negat conéixer que existia aquest dispositiu encara que ha assegurat que sí que tenia problemes per a parlar amb el mòbil des del despatx. Així mateix, ha dit no entendre l' "ocultament" del PSPV a donar a conéixer la troballa, ja que ha tardat dos mesos a fer-ho, al seu judici, per a intentar evitar "un circ mediàtic" que ara està "augmentat".

 

L'exregidor d'Urbanisme ha indicat que, a més de la seua denúncia policial, s'ha presentat per registre de l'Ajuntament una sol·licitud a Alcaldia perquè detalle el resultat de l'informe que va dur a terme l'empresa de seguretat que va detectar el dispositiu.

Per la seua banda, el grup municipal de Compromís ha posat en coneixement de la Fiscalia d'Alacant la situació generada per la seua "suficient gravetat" i perquè es valore si s'obri una investigació.

El portaveu, Natxo Bellido, ha opinat que els fets podrien ser constitutius de delicte perquè s'atempta "contra les regles més bàsiques del comportament democràtic". Compromís també ha demanat per registre que es convoque de forma "urgent" una Junta de Portaveus des de la qual es donen explicacions i què és el que han fet en aquestos dos mesos.

Eva Montesinos: "No vam denunciar pel bé de la ciutat"

Per la seua banda, la portaveu de l'equip de govern a l'Ajuntament d'Alacant i regidora d'Urbanisme, la socialista Eva Montesinos, ha afirmat que no es va denunciar la presència de l'esmentat dispositiu amb l'objectiu de preservar la imatge de l'ajuntament. 

A més, ha afirmat que "en cap cas" l'aparell estava instal·lat per a gravar l'exregidor d'Urbanisme, Miguel Ángel Pavón, sinó que "era un dispositiu d'autogravació i de curt abast; no té wifi i, per tant, era de consum intern". Preguntada per com era possible que fera interferències si no gravava, Eva Montesinos ha al·legat: "Perquè se suposa que la pila suposadament sí que funcionava".

Davant açò, ha relatat que com que no era constitutiu de delicte, es va decidir no denunciar "pel bé de la ciutat", que al seu parer està "bastant estomacada i la imatge bastant deteriorada". "Barrejar micròfon i Urbanisme suposava una imatge molt negativa", ha mantingut l'edil d'Urbanisme i portaveu socialista. Qüestionada sobre si es penedien de no haver denunciat, Montesinos ha dit que "no, en cap cas". "No volíem utilitzar-ho políticament", ha continuat, i ha assegurat que "era millor preservar la imatge de la ciutat".

El dispositiu de gravació trobat al despatx de la Regidoria d'Urbanisme de l'Ajuntament d'Alacant. / EUROPA PRESS

Referent a les denúncies presentades per Guanyar i Compromís, Montesinos ha lamentat que no s'hagen posat en contacte amb el PSPV i ha mantingut: "No sabem què denunciaran. Si aquesta és la seua forma de fer política, podien haver-nos preguntat primer i haver arreplegat la informació que tenim".

Inquirida sobre per què no es va comunicar a Miguel Ángel Pavón la seua existència, l'actual edil d'Urbanisme ha argumentat que com que no era constitutiu de delicte era "millor preservar la imatge d'Alacant" i que "no era un enregistrament extern d'espionatge". A més, ha negat, preguntada per açò, si se sospitava que fóra un mecanisme instal·lat per Pavón.

next