Diari La Veu del País Valencià
Un jutjat de Nules processa l’antiga patronal Cierval pel desviament d’1,8 milions dels cursos de formació

El desviament a altres activitats d’1,8 milions de les ajudes concedides per la Generalitat a les patronals valencianes per a organitzar cursos de formació ha portat el jutjat número 1 de Nules al processament de la Confederació d’Empresaris de Castelló (CEC) i de la Confederació d’Organitzacions Empresarials de la Comunitat Valenciana (Cierval) per presumptes irregularitats en la gestió de les subvencions per a plans de formació. La interlocutòria inclou el processament del dirigent de la patronal autonòmica, Rafael Montero; del directiu de la CEC José Antonio Espejo, i de tres empresaris.

L’instructor processa també l’Institut de Foment i Formació Empresarial de Castelló, dependent de la CEC, i 4 mercantils (acadèmies i centres de formació) que suposadament van emetre les factures falses que van permetre el desviament d’1,8 milions d’euros concedits a la CEC per Cierval dels 12 que va rebre aquesta última de la Generalitat Valenciana.

El magistrat, en compliment del criteri expressat per l’Audiència de Castelló que va revocar l’anterior interlocutòria, ha conclòs que els fets investigats “revesteixen caràcter de delicte” i processa els investigats per falsedat documental i delictes contra la Hisenda Pública i contra la Seguretat Social.

En la resolució, notificada ja a les parts, el magistrat manté que Montero, com a secretari general de Cierval i de la CEC, i Espejo, com a encarregat de plans de formació de la patronal castellonenca, guiats per “l’ànim de lucre mitjançant la indeguda obtenció de fons públics” es van concertar amb els empresaris també processats perquè, a través de terceres persones, físiques o jurídiques, interposades “es facturaren activitats complementàries inexistents a unes altres efectivament realitzades, de manera que, per cada acció formativa, s’emetien dues factures”.

Una d’eixes factures, explica el magistrat, “s’ajustava a la realitat i era emesa pel centre que havia impartit el curs”. L’altra, paral·lela, “no corresponia a cap acció formativa ni de col·laboració i es reputa falsa”. De fet, aquest segon grup de factures “s’abonava directament per la CEC per autorització expressa de Montero i Espill”. I açò “malgrat no existir cap vinculació contractual” entre “l’entitat pagadora i eixes terceres persones interposades, les quals, a més, mancaven de la capacitat, formació o mitjans necessaris per a realitzar eixes suposades activitats complementàries i no constaven com a docents en cap de les accions formatives incloses en l’expedient”.

Aquestes persones “no apareixen com a docents” ni “van efectuar cap treball d’avaluació de la qualitat de la docència, ni van intervindre en la gestió i execució dels cursos”, segons consta en les factures falses. Més tard, “en dates pròximes a cadascun dels abonaments corresponents a les factures falses, alguna de les persones concertades es personava en la sucursal bancària corresponent i retirava en metàl·lic la pràctica totalitat dels diners transferits, sense justificar la destinació donada a tals fons”.

Comparteix

Icona de pantalla completa