Diari La Veu del País Valencià
La Biblioteca Valenciana amplia la seua col·lecció literària i científica amb llibres de Lluís Vives i Arnau de Vilanova

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha realitzat una compra de llibres de Joan Lluís Vives i d’Arnau de Vilanova, “dos autors valencians que han sigut referents en la producció literària i científica” i dels quals el centre bibliogràfic considera que és necessari augmentar-ne la col·lecció.

En concret, s’adquiriran dotze obres de Joan Lluís Vives, filòsof, pedagog, escriptor i catedràtic, que és considerat el màxim representant de l’humanisme a Espanya. Les obres corresponen a edicions del segle XVI de Lluís Vives i la Biblioteca Valenciana ha considerat que és una bona oportunitat d’enriquir-ne la col·lecció.

D’entre les obres de Vives adquirides, totes en un perfecte estat de conservació, destaca L’institution de la femme chrestienne (París, 1552), una edició molt rara de la coneguda obra de Vives, dedicada a Catalina d’Aragó, un petit llibre molt atractiu que ha mantingut la seua enquadernació original, i l’edició De anima & Vita Libri tres (Lió, 1555), en què estableix amb notable claredat la teoria de l’associació d’idees, un exemplar amb una curiosa enquadernació en pergamí pintada imitant la pell.

També destaquen l’exemplar d’In[s]truction de la muger christiana (Sevilla, 1535), que va pertànyer a la biblioteca de Salvá-Heredia, també una edició molt rara en lletra gòtica amb la portada orlada a dues tintes amb dues figures en la vora inferior que semblen els retrats de Vives i Joan Justinià, i l’exemplar de la primera edició d’una de les seues últimes obres, In Bucolica Vergilii interpretatio, potissimum allegorica (Milà, 1539), que té les inicials rubricades.

Pel que fa a Arnau de Vilanova, teòleg i metge més important de l’època medieval, s’adquireix De regimen sanitatis, una obra mèdica medieval escrita en llatí en què s’establia un règim de vida sana per al rei Jaume II d’Aragó.

El llibre està escrit en un llenguatge senzill i concís que, unit a la seua utilitat, va fer que fóra un dels textos més llegits de l’edat mitjana. Tot i que se’n van fer diverses edicions, l’obra que es compra és la primera edició italiana d’aquest cèlebre tractat i no s’ha trobat cap altre exemplar en biblioteques espanyoles. A la Biblioteca Valenciana només hi ha una edició d’aquesta obra.

La Biblioteca Valenciana és la biblioteca autonòmica del País Valencià, creada mitjançant el Decret 5/1985, del Consell de la Generalitat Valenciana. Segons la Llei 10/1986, de 30 de desembre, d’organització bibliotecària de la Comunitat Valenciana, és el primer centre bibliogràfic valencià que té una finalitat molt concreta, que és la de reunir, conservar i difondre el patrimoni bibliogràfic valencià, així com continuar completant i enriquint aquelles col·leccions que es troben a la biblioteca.

Comparteix

Icona de pantalla completa