Diari La Veu del País Valencià
Hisenda i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies demanen a l’Estat més flexibilitat en el pagament de sentències judicials

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Rubén Alfaro, han enviat una carta al Ministeri d’Hisenda en la qual sol·liciten que s’amplie el període d’amortització dels préstecs subscrits pels ajuntaments amb el Fons de Finançament a Entitats Locals per a fer front al pagament de sentències judicials fermes i poder garantir, així, la seua sostenibilitat financera.

Soler ha explicat que alguns ajuntaments han sigut condemnats mitjançant sentència ferma a fer front al pagament d'”elevades quantitats de diners” a les quals les hisendes municipals són “incapaces de fer front”, per la qual cosa es reclama augmentar el termini per a retornar aquest deute vinculat a sentències. Els ajuntaments valencians han demanat en total 71 milions d’euros per a aquest fi i actualment el termini d’amortització és de 10 anys.

“És l’única manera que la hisenda municipal puga continuar treballant amb normalitat, donant els serveis que la ciutadania necessita i, al mateix temps, fer front als seus deutes”, ha dit, per a advertir també que “d’una altra manera el cost per a les condicions de vida dels ciutadans d’aquests municipis serà molt pitjor”. Alfaro ha defensat la flexibilització d’aquests préstecs que “comprometen” els comptes locals, amb períodes més llargs d’amortització o “fins i tot que puga haver-hi un període de carència”.

En la carta, tots dos expliquen que “existeixen determinades situacions que s’han generat en ajuntaments que han agreujat en gran manera la seua posició economicofinancera, ja que, conseqüència de sentències judicials fermes, se’ls condemna al pagament d’elevats imports”. Recalquen que “la majoria presenten una difícil situació economicofinancera que els impedeix concertar, conforme al règim general d’endeutament, una operació de préstec per a donar compliment a la corresponent sentència, sent l’única alternativa acudir al Fons de Finançament a Entitats Locals, mentre que en molts casos tampoc és viable formalitzar un calendari de pagaments amb el creditor”.

Per açò, i “agraint per endavant l’esforç realitzat en l’engegada d’aquests mecanismes extraordinaris de finançament”, Alfaro i Soler defensen la necessitat de modificar les actuals condicions financeres dels préstecs a formalitzar amb el Fondo de Finançament per al supòsit de sentències judicials fermes, “consistent en una ampliació substancial del període d’amortització que permeta garantir la sostenibilitat financera de la corresponent entitat i el manteniment de la prestació dels serveis públics essencials”.

Comparteix

Icona de pantalla completa