Diari La Veu del País Valencià
El festival Ensems s’atreveix a posar-li música a la paella i la pilota al trinquet de Pelayo en la 40a edició

Ensems celebra aniversari amb una xifra redona aquest 2018. El festival canvia de concepte, entre les moltes novetats, que ha programat l’Institut Valencià de la Música –dependent de l’Institut Valencià de Cultura– junt amb el nou director artístic, Voro García, per a commemorar els 40 anys del certamen degà de músiques actuals. Començarà el 10 d’abril a un escenari atípic com és el trinquet de Pelayo, on Amores Grup de Percussió interpretarà amb dos pilotaris Tinquetíssim, una obra de Jesús Salvador ‘Chapi’.

El festival deixa de dir-se Festival de Música Contemporània i adopta el nom de Festival de Música. Una decisió amb què es pretén trencar la barrera que suposa el mot “contemporani” entre la música actual, els músics i els públics. “No és un festival de música contemporània, sinó de propostes sonores”, ha remarcat García per a explicar el nou apel·latiu que adopta Ensems. Després d’un creixement de públics des de les dos últimes edicions, en aquesta “no ens hem marcat un objectiu”, ha reconegut la directora de Música i Cultura popular de l’IVC, Marga Landete, de fet, “juguen un paper principal en el certamen”, ja que “hem posat l’enfocament en ells”, ha destacat Landete.

Així, Ensems tindrà 3 seus: el Palau de la Música, que participa amb tres sales, l’Orquestra de València, la Banda Municipal i l’encàrrec a José Antonio Orts; el Centre del Carme, i es recupera La Nau de la Universitat de València. Per a enguany se suma el trinquet de Pelayo, on es posarà en escena la primera peça per a pilotaris i percussió; la via pública com la plaça del Patriarca, on tindrà lloc una performance sota el títol ‘300 kilos de música’; Bombas Gens, on s’estrenarà Els 1001 sons de la paella, i el Teatre Rialto, que acollirà l’homenatge a Carles Santos amb la proposta per a nadons del mític tocatico tocata.

Ensems comptarà amb 170.000 euros de pressupost per a omplir de música actual la ciutat de València del 10 al 29 d’abril. Tindrà 8 encàrrecs a diferents compositors i una exposició comissariada per Antoni Picazo a la Universitat de València. Un total de 30 concerts per a recórrer des les propostes sonores més clàssiques fins a l’art sonor, les performance i les músiques actuals. Deixa de ser un cicle de tres mesos, com havia sigut en les dos últimes edicions, per a convertir-se en un festival concentrat en un mes, ha explicat Voro García. Això no obstant, el director artístic ha reivindicat la necessitat d’aconseguir un cicle de música actual en paral·lel a l’Ensems durant l’any.

Per primera vegada els tres conservatoris superiors, els de València, Castelló de la Plana i Alacant, s’impliquen en el festival per a dur a terme projectes sonors dins de la programació, així com la Federació de Bandes.

En l’apartat d’homenatges, a banda del dedicat al músic de Vinaròs, Carles Santos, Ensems recordarà Frank Zappa en el 25é aniversari de la seua mort amb un concert d’Spanish Brass; també es retrà homenatge al compositor italià Fausto Romiteli.

En paral·lel als concerts, dins del festival es celebrarà el 30a Trobada de Compositors amb diferents taules redones. L’accés als concerts és lliure, excepte els de l’Orquestra de València, que formen part de la temporada d’abonament del Palau, i al Rialto.

Comparteix

Icona de pantalla completa