Diari La Veu del País Valencià
El Palau de la Música vol ser ‘trending topic’ a les xarxes socials

Tots els auditoris capdavanters del món van abordar durant la primera dècada del segle XXI dues qüestions per a connectar-se i renovar els públics: primer, obrir les programacions a totes les músiques i, en segon lloc, implementar la seua presència amb les noves tecnologies a les xarxes socials. El Palau de la Música va començar en 2016 a virar cap a temporades més eclèctiques, explotant el lema d”Un Palau Obert’ i incloent nous cicles d’altres músiques. L’auditori tenia una web, creada fa 11 anys, i dos comptes en Facebook (per a l’auditori i per a l’orquestra); però, des d’aquest dimecres, el contenidor musical té una nova pàgina d’Internet i s’ha obert perfils a les xarxes socials més utilitzades, com Twitter (palaumusicavlc), Instagram (palaumusicavlc) i Youtube.

Segons els experts, els abonats a la música clàssica representen una capa social d’elevada edat. Això, junt amb el rebuig estés entre les noves generacions cap al consum de música clàssica va encendre la llum d’alarma en molts auditoris i centres d’òpera que ràpidament van crear departaments de màrqueting, de comunicació i difusió que treballen braç a braç amb community managers per a apropar les programacions als ciutadans que, per unes o per altres raons, no s’havien interessat per aquests espais culturals.

Les programacions van començar a intercalar concerts de música clàssica amb propostes populars i es van introduir nous formats d’espectacles, sobretot, per a la clàssica. A més a més, les pàgines webs ofereixen quasi una experiència en ella mateixa per a fer arribar els seus continguts a cada racó del món. Per a atraure els sectors més joves, no van dubtar a posar al servei de la imatge i els continguts dels espais un gestor de xarxes que interactue amb els usuaris tant en l’oferta com en els directes dels concerts.

El Palau de la Música ha invertit 20.600 euros (inclòs l’IVA) per a crear una nova web per a posar a l’abast dels ciutadans l’edifici i les seues sales. Cal no oblidar que també és un espai de congressos, va recordar la presidenta del Palau, Glòria Tello i, per tant, convé també donar a conéixer les possibilitats dels contenidors disponibles per a acollir diversos esdeveniments.

La plana també dóna informació sobre la programació, els cicles del Menut Palau, els projectes educatius i socials i les unitats que l’integren: l’orquestra de València i la Banda Municipal. Com va emfatitzar la regidora de Cultura, “ens semblava important incloure-la [la Banda Municipal]”, ja que la formació, que porta a terme la seua temporada a l’auditori municipal, no depén directament del Palau.

Al capdavant de la nova web, que ofereix una visita virtual a tots els espais de l’edifici i des de tots els punts gràcies a l’ús de càmeres de 360 graus i drons, hi ha dues persones del Palau –una per a l’actualització de la web i una altra per a l’atenció de la venda d’entrades, abonats i amics del Palau– que treballen coordinades amb el departament de visibilització de l’ens cultural i que reben el suport tècnic i formatiu de l’empresa que ha fet la plana. Pel que fa a la visita virtual, s’ha creat una aplicació disponible per a Android i IOS que permet amb unes ulleres de realitat augmentada veure l’espai en 3D.

Pel que fa a la gestió de la venda d’entrades, el Palau de la Música mantindrà l’externalització, ja que això permet a l’auditori disposar d’una base de dades i perfils dels usuaris per a orientar el màrqueting del producte cultural que ofereix tenint en compte els gustos dels melòmans. Això no obstant, van apuntar que la cogestió de la venda permet fer un estalvi econòmic en aquesta tasca.

Interacció a les xarxes

La nova web del Palau “ens obri una nova finestra”, va destacar Tello. Tanmateix, la vertadera revolució pot arribar a l’auditori, que el passat 2017 celebrava el 30é aniversari, gràcies a la implementació de la presència en xarxes socials, com va reconéixer el responsable d’interactuar amb els usuaris que facen servir els canals oficials.

Malgrat que l’Orquestra de València té reservats els drets d’imatges i en els començaments dels concerts s’emet un anunci per megafonia indicant que no es poden fer fotografies, des de la direcció de l’auditori s’espera solucionar aquest entrebanc i veuen amb bons ulls que el públic que acudeix als concerts puga fer-se selfies tant abans com durant els concerts, seguint el sentit comú de no utilitzar flaixos o no molestar els intèrprets.

Les fotos, els hashtags i les interaccions en Twitter, Facebook i Instagram potenciaran la visibilització de l’auditori i normalitzarà unes accions que ja es fan a Europa. El Palau, segons va afirmar el director de l’auditori, Vicent Ros, vol anar cap ací per a fer-se notar en Internet amb un bon producte que el connecte amb els nous públics que el poguen convertir en trending topic i conquerir, a través de les noves tecnologies de la comunicació, nous nínxols de mercat.

Comparteix

Icona de pantalla completa