Diari La Veu del País Valencià
Les Corts segellen les condicions dels empleats d’empreses privades que treballen per a l’administració

Els sindicats majoritaris UGT i CCOO han presentat tres esmenes a l’avantprojecte de Llei de Foment de la Responsabilitat Social per a donar seguretat laboral als empleats d’empreses privades que treballen per a l’administració pública. El que es pretén és que, per llei, se’ls aplique el conveni més favorable. Però la major novetat que proposen és que quan tinga lloc un canvi en l’adjudicació de les empreses que presten els serveis, aquestes estiguen obligades a mantindre la plantilla.

Els grups parlamentaris de Compromís, Podem i PSPV donen suport a la mesura, que no ha estat parlada amb el PPCV i Ciutadans “per falta de temps”, han explicat els representants sindicals, ja que la tramitació de l’avantprojecte està ja pròxima. Qui no està d’acord, però, almenys totalment, amb les esmenes és la CEV (Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana). Segons han explicat CCOO i UGT, van arribar a un acord previ amb la patronal, que finalment es va tirar enrere “perquè considera que així les empreses no podran posar els seus propis treballadors quan guanyen adjudicacions”. Aquesta raó no és vàlida per als sindicats que asseguren que “les empreses no tenen excedent de plantilla”.

En definitiva, segons han explicat el sindicats i també el president de la Generalitat, Ximo Puig, l’objectiu és reduir la precarietat laboral d’aquest col·lectiu de treballadors i han remarcat, a més, que aquestes esmenes no els converteixen en funcionaris. Puig, per la seua banda, ha afegit que es vol evitar “que les empreses guanyen en competitivitat a costa dels salaris i les condicions laborals dels treballadors”.

A més, aquest divendres entra en vigor la Llei de contractes públics estatal, amb la qual ja es dóna certa protecció a aquests treballadors. Tanmateix, “la valenciana va més enllà”, tal com han destacat els representants dels grups parlamentaris, els sindicats i el president, perquè serà efectiva per a totes les administracions autonòmiques. És a dir, afectarà tant la Generalitat com la Diputació, les mancomunitats i fins i tot la Universitat.

La Llei de Responsabilitat Social està en procés des de 2016 i recull el marc europeu sobre aquest tema. L’avantprojecte es va aprovar l’estiu de l’any passat i ara passa per la fase de participació ciutadana en la comissió de Transparència de les Corts. Els sindicats han presentat les seues esmenes en coincidència amb l’entrada en vigor, aquest divendres, de la nova Llei estatal de Contractes del Sector Públic, una norma que en contempla la subrogació.

Comparteix

Icona de pantalla completa