Diari La Veu del País Valencià
Okuda San Miguel inunda de grafit faller el Centre del Carme

L’artista Okuda San Miguel, creador junt amb els mestres fallers Latorre i Sanz de la Falla de l’Ajuntament d’aquest 2018, va desplegar el passat divendres al Centre del Carme de València un recorregut pels seus últims 9 anys de carrera artística sota el títol The Multicolored Equilibrium Between Animals and Humans.

La sala Ferreres acull des d’aquest divendres 9 de març fins al 27 de maig una de les majors retrospectives de l’artista santanderí (Fotogaleria), amb més de 600 m² d’art mural que representen una immersió en la policromia i estructures geomètriques que caracteritzen l’obra d’Okuda, uns grafits murals que es veuran reflectits en el monument faller.

El director del Centre del Carme va destacar durant la presentació de l’exposició que “Okuda és un dels grans valors de l’art actual. Des del Centre del Carme estem treballant per a trencar les barreres que distancien la ciutadania dels llenguatges contemporanis. Vincular una acció tan popular com són les Falles amb el treball d’Okuda, a través d’aquesta exposició, ens ajuda a introduir les noves expressions artístiques en l’imaginari col·lectiu”.

Okuda San Miguel va reconéixer que la falla de la plaça de l’Ajuntament és el projecte artístic d’art urbà de més envergadura en què ha participat. De fet, el regidor de Cultura festiva, Pere Fuset, va apuntar que l’artista estarà aquest dissabte, des de les 16h, “pujat en la grua” pintant el monument. Fuset, qui també va participar en la presentació de l’exposició d’Okuda San Miguel, va reclamar que es reconegueren les falles com el “major festival d’art urbà del món”. Per altra banda, el regidor va avançar que s’estan “reforçant” les relacions amb el Burning Man, que té lloc al Desert de Nevada per a implementar la presència de les Falles en el festival nord-americà.

La mostra és la més extensa que s’ha exposat a hores d’ara, amb prop d’un centenar de peces procedents tant del seu fons de catàleg com de diverses exposicions fetes de cap a cap del planeta. Els visitants podran veure la primera escultura de l’artista, amb una influència del surrealisme i d’altres artistes com Dalí i Miró així com de l’actual policromia geomètrica amb trets influïts per l’art de tarannà ètnic. “Les obres més antigues donen sentit a les més noves”, va explicar Okuda San Miguel, des dels seus inicis orgànics fins a la posterior i gradual introducció de formes geomètriques o des d’un surrealisme de tall més clàssic, dominat pels cossos grisos, amb un caràcter “analògic”, cap a una geometria multicolor en què cobren presència les formes animals, amb una definició “digital”.

El passadís central de la sala Ferreres representa una de les obres murals més grans d’Okuda –qui va apuntar que la més monumental es troba a Alemanya– mentre que en les estances laterals, l’artista exposa llenços, vidrieres, escultures, fotografia, caixes de llum, mappings o drippings, que deixen també espai per a una mostra gràfica sobre el procés de creació de la Falla de l’Ajuntament, una rèplica del ninot creat per a l’ocasió o una sala dedicada al festival Burning Man.

Comparteix

Icona de pantalla completa