Diari La Veu del País Valencià
El Consell augmenta en dos anys un 28% la despesa en protecció social

El Consell ha reduit en dos anys la bretxa de despesa en protecció social “malgrat l’infrafinaçament”. Segons ha explicat el govern en un comunicat, l’últim número de Papers, dedicat a la despesa en polítiques de protecció social i dependència, reflecteix el canvi en les prioritats aplicat per l’actual Consell a partir de 2015 i en 2016, amb un increment de la despesa real en 2016 respecte a 2014 del 28%. Aquest impuls ha permés reduir la bretxa en l’atenció social que pateix el territori en relació al conjunt de les autonomies, “encara que la situació inicial i l’infrafinançament que pateixen els valencians aboca a ocupar els últims llocs del rànquing”, explica el comunicat.

L’últim Papers, dedicat a la despesa en polítiques de protecció social i dependència, certifica la ralentització en l’aplicació de la llei de la Dependència durant els primers anys d’aquesta norma aprovada en 2006 per part de l’anterior Consell. Les dades mostren que mentre que en el conjunt de les autonomies es va produir un fort impuls fins a 2009, al País Valencià l’augment va ser sensiblement inferior i, fins i tot, va arribar a registrar-se un descens en la despesa real en 2008.

L’informe és explícit sobre aquest tema: “En la suma de les Comunitats Autònomes es produeix una intensificació de la despesa després de l’aprovació de la Llei de Dependència en 2006, de manera que s’aprecia una important reculada posteriorment, amb l’arribada de la crisi i els ajustos. Al Pais Valencià, l’avanç inicial és molt més lent, encara que s’observa una acceleració en els últims anys amb un creixement de la despesa per habitant de 65 anys o més del 28% entre 2014 i 2016 (últim any per al qual existeixen dades liquidades comparables). Aquest increment ha reduït la distància pel que fa a la mitjana de les autonomies del 40,7% en 2014 al 26,5% en 2016”.

A la vista d’aquestes dades, la secretària autonòmica de Model Econòmic i Finançament, María José Mira, ha censurat que el govern estatal “seguisca posant-se de perfil” sense escometre la reforma del finançament autonòmic, amb la finalitat de corregir l’infrafinançament que pateix la Comunitat i altres autonomies, “mentre els valencians i valencianes més vulnerables segueixen patint”.

“Som una de les comunitats amb més percentatge de persones en situació de desocupació de llarga durada i amb major percentatge de persones en risc de pobresa i, no obstant açò, la nostra despesa en protecció social està més d’un 25% per sota de la mitjana espanyola. Volem reduir les nostres taxes d’atur i de pobresa i volem desenvolupar la llei de Dependència amb tots els drets que comportava tant per a les persones depenents com per a les persones i professionals que les atenen, per,ò, per a açò necessitem un sistema de finançament just”, ha asseverat Mira. I és que, tal com evidencia l’informe, les necessitats en protecció social de la Comunitat Valenciana són similars i fins i tot superiors a la mitjana de les autonomies.

Comparteix

Icona de pantalla completa