Diari La Veu del País Valencià
La nova empresa pública d’habitatge se centrarà sols a potenciar la vivenda pública i protegida

Des de l’inici de la legislatura, la Conselleria d’Habitatge ha centrat els seus esforços a potenciar la vivenda publica i protegida. Per a fer això possible, el departament de Maria José Salvador ha modificat “de dalt a baix” l’empresa pública de la Generalitat encarregada de gestionar el parc públic de vivenda. Així ho ha explicat la consellera aquest dilluns en un esmorzar informatiu on ha explicat als mitjans que l’antiga Entitat d’Infraestructures de la Generalitat (Eige) passa a denominar-se Entitat Valenciana d’Habitatge i Sol (EVha).

Més enllà del nom, el canvi principal ha sigut dur a terme una cessió global de passius de l’Eige a les empreses que li corresponien amb l’objectiu de que puga centrar-se únicament en la promoció i rehabilitació de vivendes. I és que, segons ha explicat la consellera, l’antic Eige era “un gran monstre” que anava aglutinant empreses públiques, com les de l’antiga Agència Valenciana de Mobilitat, el manteniment dels repetidors de l’extinta Radiotelevisió Valenciana o obres de manteniment dels ferrocarrils que impedien el seu correcte funcionament.

Així doncs, amb la nova Evha el Consell té previst acabar les promocions de vivendes que es van quedar per rematar durant l’anterior legislatura del PPCV, així com cedir sòl de titularitat pública a cooperatives sense ànim de lucre i a promotors privats perquè desenvolupen habitatges de lloguer a preus assequibles. En el cas dels promotors privats, es tractaria també de vivendes de protecció oficial (VPO). Aquest sòl serà cedit a les entitats mitjançant un concurs, per uns anys determinats a canvi d’un cànon. Passat el temps, tant el sòl com tot el que hi haja construït en ell passaran a ser propietat de la Generalitat. “Encara que a alguns partits els semble una marcianada, açò es fa en molts països”, ha assegurat la consellera Salvador.

Salvador, acompanyada de la directora de l’EVha, Helena Benuza, i la directora general de Vivenda, Rebeca Torró, ha explicat que com que abans “no gestionava ningú” l’actual equip de la Conselleria s’ha hagut de fer càrrec de projectes inacabats de l’anterior Consell.

Els plans de futur de l’Evha per al bieni 2018-2019 són: invertir 13 milions d’euros en regeneració urbana al barri del Carme de València i al Grup Miguel Hernández d’Alacant, a la Plaza de les Xiques d’Alcoi, a Los Palmerales d’Elx, a San Lorenzo en Castelló, a La Coma de Paterna i a Bajo Vias de Sagunt, i invertir 5 milions en sostenibilitat i rehabilitació i millora d’elements comuns a l’Almoradí, la Vall d’Uixó, Picassent, Monóvar, Alberic, Riba-Roja, Santa Pola, Benaguacil, Tavernes Blanques, Burriana, l’Alcúdia de Crespins i Alfafar.

D’altra banda busca també seguir desenvolupant la Llei per la Funció Social de l’Habitatge malgrat el recurs d’inconstitucionalitat del govern de Mariano Rajoy, al qual ha criticat per haver aprovat Pla Estatal de Vivenda sense haver-lo pactat amb les autonomies.

També han informat que, en breu, presentaran el Pla Plurianual de Rehabilitació i Ampliació del Parc Públic d’Habitatge. En aquest sentit, Beunza ha explicat que la Generalitat no pot construir vivenda nova “a causa de l’infrafinançament” però que sí que utilitzaran diners públics per a acabar les promocions de vivendes encetades i inacabades pels executius del PPCV. Així, ha explicat que en aquest tipus d’habitatges per acabar hi ha un gran problema d’ocupació il·legal. “És una injustícia que uns no paguen i que altres que també estan en situació de vulnerabilitat sí que ho façen”, ha lamentat la consellera Salvador, que ha afegit que existeixen bonificacions al lloguer “molt altes i hi ha families que només paguen 20 euros al mes”.

Gestió del sòl

Un altre dels projectes és la gestió integral del sòl, en el qual entren les cooperatives i les promotores privades. Per a aquest pla, la conselleria compta amb 49 parcel·les en què es preveuen 1.588 habitatges en diverses localitats de tot el territori. Segons ha informat Beunza, el plec del concurs per a les cooperatives serà el primer que eixirà i preveu que les obres comencen al llarg de 2019.

La consellera María José Salvador ha assegurat que aquest pla contrasta amb la falta de planificació del Ministeri de Foment, “que només dedica el 0,3% del PIB a vivenda pública quan en altres paisos la despesa arriba fins al 2%”. Així, Salvador ha criticat que el govern espanyol no dóna ajudes per a les autonomies en matèria de vivenda, no té mecanismes de control per al preu del lloguer ni té una llei per la funció social de l’habitatge. Davant tot això, directora general de Vivenda, Rebeca Torró, ha augurat “una nova bombolla immobiliària”, però aquesta vegada de lloguer.

Comparteix

Icona de pantalla completa