Diari La Veu del País Valencià
Pluja i vent, la previsió de l’oratge per a les Falles

El successiu pas de vents de ponent, amb vents “moderats”, precipitacions “escasses, febles i disperses” en forma de ruixats de curta durada, i l’alternança de dies poc nuvolosos amb uns altres de cel cobert són l’escenari “més probable” durant tota la setmana de Falles.

Així ho ha assenyalat la delegació territorial de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en la seua previsió meteorològica per a la setmana del 12 al 19 de març. No obstant el pronòstic de pluja i vent, l’Aemet adverteix que, a mesura que les previsions s’allunyen en el temps, “la incertesa augmenta”, per la qual cosa han aconsellat seguir les actualitzacions en els pròxims dies.

Aemet ha informat que el vent de ponent serà moderat, encara que “pot arribar a bufar amb ratxes fortes” i ha indicat que la previsió de temperatures màximes és “coherent” amb aquest escenari i que comptarà amb predomini de temperatures “per sobre dels valors mitjans normals”.

Així, les temperatures màximes previstes a València oscil·len entre els 18 i els 22 graus, mentre que les mínimes se situen entre els 8 i els 13 graus.

El “temps faller”

La setmana de Falles, del 15 al 19 de març, és la que marca el final de l’hivern i l’inici de la primavera i durant els últims 80 anys ha estat caracteritzada pel denominat “temps faller”, amb una temperatura mitjana diària de 14 graus; concretament, una temperatura diürna mitjana de 19,1 graus i 8,8 de mitjana nocturna.

L’Agència de Meteorologia també ha publicat aquest dilluns un estudi del clima que habitualment té lloc a València durant la setmana fallera, amb dades que des del primer any en què les observacions meteorològiques de la ciutat es van fer en el parc de Vivers de 1938 a 2017.

Aemet ha destacat que hi ha un patró que se sol repetir “amb molta freqüència” en la setmana de falles, el popularment conegut com a “temps faller”, pel qual, en dies estables, a partir de migdia s’estableix el “típic règim de brises” que, quan és el predominant en aquesta setmana de festes, dóna lloc al fet que les temperatures diürnes més altes arriben a valors pròxims a 20 graus, mentre que les mínimes es queden al voltant de 10.

Quant a la pluja, en la meitat dels anys analitzats, és a dir, en 40 ocasions, “no va haver-hi cap dia amb pluja apreciable” en la setmana de falles en la ciutat; mentre que en un terç dels anys va ploure un dia de forma apreciable; en un 10% va ploure dos dies; en un 6%, 3 dies, i solament en les falles de 2015 es va registrar pluja apreciable en la ciutat en quatre dels cinc dies de la setmana fallera a causa d’un flux de vent fort de llevant que va generar nuvolositat i precipitacions que, encara que durant els dies festius “no van ser importants”, sí que va donar lloc a un temps “insegur”.

Comparteix

Icona de pantalla completa