Diari La Veu del País Valencià
Restringides les cremes de restes agrícoles i forestals en Setmana Santa i Pasqua per a evitar incendis

La Generalitat ha celebrat aquest dimarts la reunió per a coordinar la intervenció dels organismes competents en la prevenció i extinció dels incendis forestals i les mesures especials de vigilància dissuasòria durant el període de Setmana Santa i Pasqua; concretament, entre el 29 de març i el 9 d’abril.

En la reunió han participat, com cada any, la Delegació del Govern, la Guàrdia Civil, l’AEMET, la UME, la Conselleria de Medi Ambient, els Consorcis Provincials de Bombers de València, Castelló i Alacant, la Policia de la Generalitat i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

Coordinació d’organismes

El dispositiu, que està coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i s’ha elaborat amb la direcció general de Prevenció d’Incendis de la Conselleria de Medi Ambient, inclou tant mesures dissuasives especials com plans de vigilància.

En total, són més de 800 els efectius que integren tot el dispositiu: per part de la Generalitat hi ha 45 unitats de bombers forestals, que sumen un total diari de 225 bombers forestals, 40 autobombes, 5 helicòpters d’extinció, 6 unitats de bombers forestals helitransportats, 5 avions, 42 observatoris, 111 treballadors de les unitats de prevenció, les tres centrals de Prevenció d’Incendis Forestals i els agents de la Policia de la Generalitat. A aquests efectius cal sumar els dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de Divalterra, el personal de la UME, de la Guàrdia Civil i de les Policies Locals que participen en aquest ampli dispositiu.

El director de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel, ha destacat “la importància de la coordinació de tots els cossos intervinents, des dels que realitzen les tasques de vigilància fins als que han de donar una resposta immediata per a atallar com més prompte millor els incendis i que no es convertisquen en grans focs”.

A més a més, Ángel també ha insistit en la importància que té en la lluita contra el foc “la telefonada primerenca al telèfon d’emergències 112, ja que s’ha comprovat que és la via d’entrada més eficaç per a mobilitzar els recursos de manera immediata i eficaç”.

Pla de vigilància dissuasiva i mesures especials

Entre altres mesures, durant el període de Setmana Santa i Pasqua es preveu una intensificació de la vigilància de la superfície forestal i l’adopció de mesures dissuasives. Aquestes mesures dissuasives inclouen la prohibició de les cremes de restes agrícoles o forestals, de qualsevol tipus de canyar, carrisar o matoll lligat a l’aprofitament ramader i les operacions de destil·lació de plantes aromàtiques en una superfície inferior a 500 metres de terreny forestal.

Pel que fa a les actuacions de vigilància s’inclouen diversos vols diaris que recorreran tota el territori valencià durant dues o tres hores en funció del nivell de risc d’incendis, excepte quan les aeronaus no puguen volar per condicions meteorològiques adverses o que estiguen participant en incendis forestals ja actius.

A més, des del 29 de març fins al 9 d’abril el servei d’atenció de telefonades 112 incrementarà tant el nombre d’operadors com el de coordinadors, un reforç d’un 9% més que en període ordinari, per a donar una resposta eficaç a qualsevol situació d’emergència que puga ocórrer en aquestes dates.

Comparteix

Icona de pantalla completa