Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat recorrerà al Constitucional si el govern espanyol impedeix implantar la jornada de 35 hores per als funcionaris valencians

La Generalitat Valenciana recorrerà al Tribunal Constitucional si el govern espanyol “impedeix” aplicar als empleats públics valencians algunes de les millores laborals que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública negocia per a la plantilla pública estatal. Així ho ha traslladat la consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, a la secretària d’Estat de Funció Pública, Elena Collado Martínez, durant la reunió que ambdues han mantingut aquest dimarts a la seu del Ministeri, segons informa la Generalitat en un comunicat.

Bravo ha assegurat que Hisenda “pretén que els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) impossibiliten que aquelles autonomies que no hagen complit amb la regla de despesa, deute i dèficit no puguen aplicar la jornada de 35 hores ni oferir places d’ocupació pública suficients per a cobrir les jubilacions”.

Des de la Generalitat adverteixen que el País Valencià no podria aplicar al personal empleat públic algunes de les millores pactades per l’executiu amb els sindicats, com la jornada de 35 hores setmanals, perquè “el Ministeri vol incloure en els pressupostos una clàusula que ho impediria en el cas d’aquelles comunitats autònomes que, com la valenciana, incompleixen les regles de despesa, deute i dèficit previstes en la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera”.

Aquesta clàusula limitaria també la taxa de reposició de vacants de funcionaris a aplicar en l’administració de la Generalitat. Per això, la consellera ha assegurat que el Consell “portarà al Constitucional el projecte de llei de Pressupostos si, una vegada més, el govern castiga la Comunitat amb un efecte col·lateral de l’infrafinançament, perquè no pot complir amb l’objectiu del dèficit si no té els recursos necessaris per a això”.

La consellera ha assegurat que la Generalitat no té un problema de despesa, “sinó d’ingressos, a causa d’un sistema de finançament injust”. “És lamentable que el govern central estiga instrumentalitzant el control del dèficit en perjudici d’algunes autonomies”, ha afegit.

Les millores pactades inclouen l’augment del salari dels treballadors públics fins a un màxim del 8,79% fins a l’any 2020 (increment que sí que podrà aplicar la Generalitat per a les seues plantilles), la jornada laboral de 35 hores setmanals i que la taxa de reposició torne a ser del cent per cent de les baixes per jubilació.

La pretensió governamental, segons la consellera, situa els funcionaris valencians en una situació de “manifesta desigualtat”. Aquesta situació es tradueix, segons Bravo, “en una desigualtat que els perjudica per a dur a terme jornades laborals compatibles amb la plena conciliació familiar”.

Comparteix

Icona de pantalla completa